ЛУБЕНИЦЕ СКУПЉЕ ОВЕ ГОДИНЕ: Прошле сезоне од 10 до 15 динара, сада и до 60 - ОВО ЈЕ РАЗЛОГ

С. Костић Е. Б. Талијан

петак, 07. 08. 2020. у 12:00

ЛУБЕНИЦЕ СКУПЉЕ ОВЕ ГОДИНЕ: Прошле сезоне од 10 до 15 динара, сада и до 60 - ОВО ЈЕ РАЗЛОГ

С. Костић

ДОМАЋА лубеница ове године је скупља него лане, а на зеленим пијацама широм Србије углавном се продаје за 40 и 50 динара, а у неким местима у унутрашњости и за 30 динара.

На београдском кванташу "Велетржници", где су цене увек ниже, кажу нам да је понуда мања него претходних година. То је један од разлога што је поскупела.

- Прошле године је лубеница на кванташу у јеку сезоне коштала од 10 до 15 динара, а сада 20 до 28 динара - објашњавају у "Велетржници". - Понуда је мања, јер је слабије родила. Поједини произвођачи се плаше да се не заразе и не довозе робу, већ налазе друге начине за продају.

Сремски произвођачи лубеница ујутру прво откључавају капије, а онда истерују на улице приколице пуне лубеница, јер се због вируса корона главна продаја свела на "кућни праг". Иако се произвођачи жале на принос, који је знатно слабији него лане, ценом су и више него задовољни. Неки лубеницу продају за 40 динара по килограму, неки за пет динара ниже на мање количине, а они који се одлуче да продају на велико, спуштају цену на 20 до 25 динара.

- Под бостаном имам хектар, лубенице су доброг квалитета и слатке су, али је принос слабији, због хладног времена у почетку производње. Имаћу по јутру око 2,5 вагона лубеница - каже Ђорђе Букарица из Вогња. - Ове године задовољан сам ценом. Килограм продајемо по 40 динара на тезги испред куће, мада нешто однесемо и на кванташ у Нови Сад.

Око 20 година се производњом бостана бави и Споменка Петковић из Вогња.

- Има нас произвођача, али и шверцера. Ово је први пут да могу да кажем да је цена добра - прича Петковићева. - Прошле године прва два дана је била 50 динара по килограму, а после све нижа и нижа. Имам засађено јутро и продајем је по 35 динара, на свака три дана беремо свеже.

У трговинским ланцима домаће лубенице се продају за око 35 динара, а на акцији могу да се нађу и за 29 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

osman

07.08.2020. 12:28

Ja sam je platio 60din/kg u maksiju a bile su samo ogromne od 8kg+... Radije bih da sam poklonio kasirki pare da kupi kilo ljute nego što sam teglio tu grdosiju do kuće pa na četvrti sprat pa nazad do kontejnera, samo da bi smo probali nešto što ima ukus na uveli krastavac...