МАЛИ: Ђиласу недостаје економска логика

Танјуг

06. 08. 2020. у 18:28

ЧЛАН Председништва СНС и министар финансија Синиша Мали одбацио је данас критике Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да власт не износи тачне податке о економским резултатима, додајући да су можда чланови ССП-а навикли да баратају "лажним подацима", али да озбиљна држава има институције које се тиме баве.

МАЛИ: Ђиласу недостаје економска логика

Фото: Инстаграм

Мали је навео да све економске параметре и број запослених прати између осталих и Национална служба за запошљаваје, Пореска управа, ПИО фонд, Централни регистар обавезног социјалног осигурања, а прати се и број уплаћених пореза и доприноса.

У том смислу указао је да подаци Пореске управе показују да се тренутно исплаћује више зарада него у фебруару ове године.

Прецизирао је да је закључно са 28. фебруаром 156.219 послодаваца исплатило зараде за укупно 1.919.525 запослених, а закључно са 30. јуном је 165.278 послодаваца исплатило зараде за укупно 1.946.842 запослена.

"Ми када саопштавамо податке, не говоримо их напамет. Са друге стране, Ђилас и његови саборци су за време кризе 2008. године земљу оставили на цедилу. Имали сте затворене фабрике, на стотине хиљаде незапослених, пропале компаније“, истакао је Мали.

Он је рекао да Ђиласу недостаје економска логика и смисао са реалност, али да је са друге стране врло способан да покраде грађане Србије и да обезбеди зараду својим фирмама од 619 милиона евра.

„Тај човек је задужио град Београд за 1,2 милијарде евра, оставио је дефицит од преко 20 одсто. Морали смо много тога да урадимо како бисмо санирали последице његовог погубног управљања градом", рекао је Мали.

Додао је да се исто дешавало и на нивоу државе, наводећи да је јавни дуг био преко 70 одсто, а незапосленост преко 25 одсто.

"Ми смо стабилизовали наше јавне финансије, смањили смо јавни дуг тако да је сада испод нивоа који прописује Мастрихт, незапосленост у првом кварталу нам је 9,7 одсто. Круна наших успеха је раст БДП-а од 5 одсто“, истакао је Мали.

Он је подсетио да је Србија управо по привредном расту у првом кварталу ове године била најбрже растућа економија Европе.

„ЕУ је у другом овогодишњем тромесечју забележила рекордан пад економске активности од око 12 одсто. Америчка економија, иначе највећа на свету, у другом тромесечју потонула је невероватних 32,9 одсто на годишњем нивоу. Док је цео свет на ногама, Србија у другом кварталу има пад од 6,5 одсто", рекао је Мали.

Даље каже да када се све одузме и сабере Србија је првих шест месеци ове године забележила пад привреде од свега 0,9 одсто, а све друге привреде света доживеле су двоцифрени пад.

"На прсте једне руке могу да се изброје земље са падом испод један одсто у првом кварталу године. Такође, не сећам се да је Србија била број један када су Ђилас и његови саборци њоме управљали“, рекао је Мали.

Додао је да је све пријатно изненадио податак о индустријској производњи у Србији у јуну јер је била већа за 2,6 одсто у односу на јун 2019. године.

Он је додао да највише воли да учествује у аргументованој расправи, али да, када са друге стране нема саговорника ко ће пружити добру аргументацију, дијалог заиста постаје беспредметан.

Мали је истакао да је поводом јавног дуга већ толико пута одговарао Драгану Ђиласу, али да му неће бити тешко да то уради још једном.

„У условима пандемије и највећег економског пада у Европи после Другог светког рата недавно су лидери 27 земаља чланица Европске уније постигли договор о додели 360 милијарди евра зајмова земљама у ЕУ. Рок за отплату позајмице је крај 2058. године. Стога питам, Ђиласа и Стефановића, да ли су грађани у тим земљама тужни јер ће морати да исплаћују дугове у наредних 30 година? И да ли је та одлука била погрешна за њих и њихове економије?“, упитао је Мали.

Он је закључио да је јавни дуг Србије на крају јуна 2020. године 57,3 одсто БДП-а, те да је далеко испод озбиљне границе задужености и испод нивоа који прописује Мастрихт.

Стефановић је раније данас у саопштењу довео у сумњу економске резултате које саоштавају званичници и тврди да је реч о обмани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)