ФРИЗЕРИ ПИСАЛИ И ПРЕМИЈЕРКИ: Власници салона траже додатне мере помоћи да би пребродили кризу

Е. Б. ТАЛИЈАН

06. 08. 2020. у 12:00

ФРИЗЕРИ у Србији једва опстају, промет у салонима је пао за 80 одсто у односу на период пре појаве пандемије.

ФРИЗЕРИ ПИСАЛИ И ПРЕМИЈЕРКИ: Власници салона траже додатне мере помоћи да би пребродили кризу

Фото АП

Мере из пакета државне помоћи које се односе на исплату минималних зарада не могу да им помогну да стану на ноге, јер је обим посла драматично смањен. Плаћање пореза и доприноса за "корона-минималце" само је одложено за наредну годину, а не отписано, што значи да се дугови гомилају.

Ово у разговору за "Новости" кажу представници различитих удружења фризера. Наводе и да свака пета радња ради на црно и процењују да ће велики салони некако прегурати кризу, а да ће већина малих морати да стави катанац.

- Ово је велики ударац за нас - каже председник Удружења фризера и козметичара ПКС Драган Живић. - Највише би нам значило отписивање плаћања пореза и доприноса за период током ванредног стања када нисмо уопште радили и умањивање дажбина све док траје пандемија, што би се односило или на порезе и доприносе или на фирмарине, ђубрарине... Одлагање само продужава агонију.

Он истиче да су исплатом минималаца сви стављени у исти кош, и они којима је повећан промет, као што су, на пример, апотеке и они који уопште нису радили, што је ситуација са фризерима. О свему томе је, како каже, више пута писао премијерки, Министарству финансија, кризним штабовима широм Србије, ПКС.

ФАРБА НОСИ РИЗИК

ВЕЋИНА мојих сталних муштерија каже да се боји да дође у салон да се не би заразили - наводи Александар Марковић. - Оне су уплашене и за сопствено здравље и да не доведу у опасност неког у свом окружењу. Дешавало се да им однесем боју на кућну адресу да се саме офарбају, како не би купиле нешто погрешно, да се не упропасте.

Потпредседник Савеза фризера Србије Александар Марковић наводи да су ПКС упутили предлог да им се макар део трошкова умањи, тако што би се увео мораторијум на плаћање еко-таксе док не прође ситуација изазвана пандемијом.

- Тражили смо и да нас ослободе обавезе израде Плана примене мера за спречавање ширења ковида 19 - каже Марковић. - Сви се придржавамо прописаних мера и водимо рачуна, пре свега због свог здравља и здравља наших породица, а држава нека контролише хигијенске и здравствене услове.

Трошкови за еко-таксу и План износе око 16.000 динара. Марковић, такође, истиче да је проблем што фризери немају одакле да плате све дажбине које имају на месечном нивоу, јер је промет опао за 80 одсто.

Наши саговорници објашњавају да је након укидања ванредног стања посао добро кренуо, али да у јуну већ пада промет, а од почетка јула је драстично смањена потражања за њиховим услугама. Главни разлог је што су грађани уплашени, јер се, како наводе, стално говори да су салони места где постоји висок ризик заражавања.

ДЕЦЕНИЈУ ЧЕКАЈУ ЗАКОН

ОВАЈ занат већ годинама прати и низ других проблема, као што су неопходност увођења минималних цена услуга, али и лиценцирање и категоријазација салона како би се увео ред у овој области. Наши саговорници апелују на што хитније доношење Закона о занатлијама, који би све то требало да пропише, а на који се чека читаву деценију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (3)

Miki

03.09.2020. 11:50

Svi vi koji drzite kafice kafane. Frizerske radnje najpametnije da zatvorite i odjavite radnje jer u ovim uslovima niticete da zaradite niti cete imati musterije kao pre korone ove mere je vrlo tesko postovati samo mozete da napravite troskove da drzava trazi porez koji nemate odakle da platite i da vas kazne pola miliona za nepostovanje meramasovno svi zatvorote jer nemoguce je raditi sa ovim merama.