ДИРЕКТОР ЈУТА: Права путника остају и кад се агенција испише из регистра

Танјуг

05. 08. 2020. у 21:45

ДИРЕКТОР ЈУТА: Права путника остају и кад се агенција испише из регистра

Фото: ЕПА

ТУРИСТИЧКЕ агенције организатори путовања и у случају исписа из регистра дужне су да све што су уговориле до тада изведу до краја, рекао је данас за Танјуг директор ЈУТА Александар Сеничић.

Министарство туризма објавило је да је осам агенција поднело захтев за испис из регистра организатора путовања а Сеничић истиче да до сада нема информација да ће те агенције престати да раде.

-Закон омогућава, да привредно друштво остане да ради нормално као посредник у туристичким услугама. Моћиће само да продају туђе аранжмане, а не да их производе-, рекао је он.

Додао је да ће ове агенције имати обавези су да реализују путовања по заменским ваучерима, када путници буду хтели и то буде било могуће.

- Не треба унапред причати да ли ће банкротирати. Свакако је ситуација јако тешка али битно је да путници знају да заменски ваучери имају покриће у основним полисама осигурања које сваки организатор путовања мора да поседује-, рекао је он.

У зависности од величине агенције и броја путника, полисе се крећу од 200.000 до 400.000 евра.

-Ако ипак дође до неког банкрота путници ће бити упућени на осигуравајуће друштво које је издало полису-, рекао је он.

У регистру организатора путовање је тренутно више од 480 агенција, а процењује се да је тренутно на тржисту око 350.000 ваучера за заменска путовања.

Сеничић каже да се у туризму смањују трошкови где год је могуће, али је проблем што се не види перспектива јер се не зна до када ће све ово трајати па се туризам налази у деликатнијој ситуацији него 99 посто делатности.

- Мере подршке државе дате су компетној привреди а тако и туристичким агенцијама. Ми се и даље надамо да ће са формирањем нове Владе Србије препознати проблем који имамо и значајан број запослених који још увек ради у овом сектору и да ћемо кроз неке циљане, селективне мере ипак помоћи овом сектору привреде да опстане-, каже он.

Додаје да ако подршка изостане пре свега мале агенције - субагенти који продају аранжмане неће моћи да преживе, а ту ради око 2,5 хиљада људи.

-Веће агенције сигурно неће пропасти све. Без обзира на инсинуације али да није заменских ваучера све агенције би до данас пропале. А и путници тешко да би наплатили тако велики износ ођедном од осигурања-, каже он и додаје да са заменским путовањима, чак и да неко пропадне, биће далеко мање штета него да их није било.

Сеничић каже да ниједна од осам агенција које су поднеле захтев за испис из регистра нису чланице ЈУТЕ.

-Према мојим сазнањима једна агенција из Ниша која није из ЈУТЕ до сада је прогласила банкрот, јер је власник умро од ЦОВИД-а. То су осигуравачи сада преузели да виде околности у којима је та агенција у банкроту-, рекао је он

Додао је да тренутно само две летње прекограничне дестинације раде условно речено нормално.

-Само Египат и Турска, иако је и ту остварење око 30 посто од планираног. У укупном броју планираних путника то је између 5 и 5,5 посто плана-, закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nale

06.08.2020. 10:44

@Jasmina - Postovana Jasmina nije tacno da nece da Vam vrate novac, NEMAJU!!! Rate prema partnerima u inostranstvu krecu od oktobra za narednu sezonu, a ta sredstva su ulozena zato u ovom trenutku kada nema dalje prodaje agencije ne mogu da Vam vrate novac. Budite realni, ova kritika Vam nije na mestu.