КОЛИКО ЋЕ ИЗНОСИТИ МИНИМАЛАЦ НАРЕДНЕ ГОДИНЕ? Преговори би могли да почну половином месеца

Танјуг

среда, 05. 08. 2020. у 17:29

КОЛИКО ЋЕ ИЗНОСИТИ МИНИМАЛАЦ НАРЕДНЕ ГОДИНЕ? Преговори би могли да почну половином месеца

Илустрација / Новости

ПРЕГОВОРИ социјалних партнера о висини минималне цене рада у следећој години могли би да почну половином месеца, кажу за Танјуг представници синдиката.

Они остају при ставу да треба изједначити минималну цену рада са минималном потрошацком корпом, док је свега 15 одсто послодаваца, који су учествовали у истраживању Уније послодаваца Србије, спремно да прихвати повећање.

Председавајући Социјално-економског савета и председник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић каже за Тањуг да би први састанак у вези минималне цене рада у 2021. могао да буде одржан половином августа и да у том синдикату припремају предлог али да су генералног става да минималац треба да прати минималну потрошачку корпу или да буде бар приближног износа имајући у виду околности.

У Савезу самосталних синдиката Србије кажу да неће пристати на то да минималац у наредној години буде испод износа минималне потрошачке корпе.

Потпредседник СССС Душко Вуковић, истиче да тај синдикат остаје при ставу да треба да се изједначи минимална цена рада са минималном потрошачком корпом, која износи око 37.500 динара.

"Са тим предлогом ћемо наступити у овогодишњим преговорима, иако неће бити лако усагласити очекивања", рекао је Вуковић Тањугу и додаје да би и Влада Србије као партнер у дијалогу требало да изађе са својим ставом о висини цене рада, а не само синдикати и послодавци.

Истраживање Уније послодаваца Србије показало је да се чак 85 одсто привредника противи повећању минималне цене рада у идућој години, док је свега 15 посто спремно да прихвати повећање, али уз значајно смањење трошкова пословања предузећа.

Унија је истраживање спровела прошле недеље, а такав став привреде битно се разликује у односу на прошлу годину, када је за 46 одсто анкетираних повећање минималца било прихватлијво.

Та разллика је како објашњавају резултат погоршаних услова пословања због кризе изазване пандемијом Ковид-19.

Решење овакве ситуације послодавци виде у умањењу трошкова пословања, кроз пропорционално умањење пореза и доприноса, повећање неопорезивог дела зараде и смањење фискалних и парафискалних намета.

На тај начин могућ је одрживи раст зарада у приватном сектору, који не би ишао на терет предузећа и уз умањење њихове конкурентности.

Краткорочно смањење прихода у буџету кроз овакво решење било би покривено кроз већу потрошњу, стабилизацију кризе, раст запослености и раст броја привредних друштава и предузетника, наводе.

У истраживању Уније послодаваца учествовали су представници 133 привредна субјекта, који запошљавају укупно 16.134 радника и три удружења предузетника која броје 1.935 послодаваца код којих је запослено око 5.800 радника.

Коначна одлука о цени рада у идућој години требало би да буде донета до половине септембра.

Од 1. јануара ове године цена рада у Србији износи 30.022 динара, односно 172,54 динара (нето) по радном сату, што је за 11, 1 одсто више него што је минималац износио у 2019. години (27.022 динара).

Процењује се да око 350.000 радника у Србији на минималцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)