МИНИМАЛАЦ СТИЖЕ У ПЕТАК: Држава одвојила 18,4милијарде динара да помогне привреди

В. Н.

05. 08. 2020. у 08:43

МИНИМАЛАЦ СТИЖЕ У ПЕТАК: Држава одвојила 18,4милијарде динара да помогне привреди

Илустрација / Новости

ДРЖАВА ће у петак, 7. августа, исплатити 60 одсто минималне зараде, односно око 18.000 динара по запосленом, за 235.372 привредна субјекта у којима ради 1,01 милион запослених.

Министар финансија Србије Синиша Мали је изразио очекивање да ће ова подршка бити додатни ослонац привреди Србије, а за ту сврху из буџета државе ће бити опредељено 18,4 милијарде динара.

Сваки запослени ће добити око 155 евра. Реч је о мери из другог пакета економских мера који је Влада усвојила 30. јула са циљем ублажавања последица насталих услед болести ковид 19, вредног 66 милијарди динара.

Мали је прецизирао да друга уплата следи у септембру, као и да ће за један месец да буду одложени порези и доприноси на зараде.

- Очекујемо да ова мера додатно оснажи привреду у Србији, али и да пружи додатно време предузетницима за економско прилагођавање новим околностима - поручио је министар финансија. - Уверили смо се да је први пакет мера вредан 5,1 милијарду евра био оправдан, јер је исплата минималца, одлагање кредитних и пореских обавеза, помогло предузећима да обезбеде ликвидност и не прибегну отпуштању запослених.

НОВАЦ НАЗАД У БУЏЕТ

ПОСЛОДАВЦИ који су остварили право на помоћ, а не желе новац, не треба да дирају новац са рачуна. Министар финансија је објаснио да ће та средства бити аутоматски враћена у буџет, најкасније до 31. октобра.

Додао је да најновији подаци показују да је Србија, упркос кризи, успела да одржи стабилан број запослених и да у другом кварталу ове године у односу на исти период прошле, забележи раст броја запослених за 1,6 одсто.

Мали је поновио да сви који су добили минималну зараду у јулу, неће морати да се пријављују за нови пакет подршке, већ ће бити пријављени аутоматски.

Министар је напоменуо да послодавци имају обавезу да не смањују број запослених за више од 10 одсто у периоду од три месеца од исплате последњег директног давања, односно најкасније до краја године.

НОВИМ ФИРМАМА У СЕПТЕМБРУ

ЈЕДНА од највећих промена у односу на први пакет мера је што је други пакет усмерен и на привредне субјекте који су основани након 15. марта ове године.

- Ова мера је нека врста подршке почетницима у бизнису, а ми верујемо да међу њима има пуно младих људи - казао је Мали. - Новац ће таквим новооснованим фирмама на рачуне лећи у септембру, и то у висини од 120 одсто минималне зараде по запосленом. Они треба да до 15. септембра поднесу ППП-ПД образац на ком ће као датум доспећа пореза и доприноса ставити 5. јануар 2021. године.

Исплата новца ће се обавити на већ отворени "ковид" рачун и директна давања се могу користити искључиво, како је напоменуо, за исплате зарада и накнаде зарада запосленима.

Мали је прецизирао да је за помоћ привреди и грађанима, рачунајући оба економска пакета, укупно издвојено 5,8 милијарди евра, што је 12,5 одсто БДП Србије, а што га чини једним од највећих у региону по уделу у БДП, али и шире.

Истакао је да је уверен да су економске мере које је предузела Влада допринеле да Србија прву половину године заврши са падом БДП од свега 0,9 одсто, што је знатно мањи пад, указао је, него код других земаља, и оценио да је то одличан резултат имајући у виду у каквом се стању налази цела светска и европска привреда. Он је рекао да су остварени резултати у другом кварталу ове године бољи од очекиваних.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)