НИКО НЕЋЕ У БЕОГРАД УЗ ВАУЧЕРЕ: Смештај у главном граду понудило само 80 угоститеља

Г. НОВАКОВИЋ

05. 08. 2020. у 10:00

НИКО НЕЋЕ У БЕОГРАД УЗ ВАУЧЕРЕ: Смештај у главном граду понудило само 80 угоститеља

Фото Танјуг

ДОЛАСЦИ и ноћења страних гостију у главни град чинили су окосницу вишегодишњег раста туристичког промета у Београду. Ове сезоне, услед пандемије вируса корона, слика је много промењена.

Свега 80 угоститеља до сада се пријавило да своје смештајне капацитете понуди за ваучере, а само 74 пријаве стигле су за њихово коришћење у престоници.

Главни град први пут је на листи дестинација на којој је уз ваучер могуће провести годишњи одмор. Према подацима ресорног министарства, највише заинтересованих за посету Београду је са југа наше земље. Реч је о гостима из Ниша и Лесковца, али и из срца Шумадије - Крагујевца.

Престонички туристички радници су средином маја позвани да се пријаве за дочек гостију из целе земље. Имајући у виду да Београд располаже са 1.750 регистрованих смештајних јединица, односно 4.200 лежајева на свих 17 општина, и још 112 хотела, чини се да ова акција није примамљива рентијерима смештаја.

- Ноћења која покривају ваучери нова су могућност за нас и тек ћемо видети како ће све функционисати. Процедуре су другачије, документација која се попуњава додатно одузима време и уколико се догоди иједна грешка, можемо остати без рефундације - каже нам Славица Ристић, једна од оних која је своје апартмане понудила за ваучере. - С обзиром на ситуацију, ово је добра прилика да се у Србији чује за наше апартмане, али до сада смо имали само једног госта. Реч је о будућем студенту из Лесковца, који је дошао да полаже пријемни испит.

Фото М. Лабудовић

КИНЕЗИ

СРБИЈУ је прошле године посетило 3,6 милиона туриста, од чега су половина били странци. Раст од осам одсто био је готово дупло већи у односу на просек земаља ЕУ. Лане је остварено 10 милиона ноћења. Нашу земљу највише су посећивали туристи из Кине, више од 150.000 њих, подаци су Министарства туризма.

С друге стране, они који издају "стан на дан" и одазвали су се акцији, морају да плаћају боравишне таксе, иако од марта нема посетилаца.

- Београд није примамљив као туристичка атракција нашим људима. Углавном се сналазе и ноће код неког од родбине. Услов за коришћење ваучера је останак минимум пет дана у престоници, што је много. Цене смештаја углавном су такве да ваучер покрива једну ноћ - искрена је Јованка Михајловић, чији је смештај такође на списку.

СВИ БИ У БАЊЕ

ЗА нових 400.000 ваучера досад се пријавило око 100.000 грађана Србије. Највеће интересовање је за Сокобању, Златибор, Врњачку Бању, Пролом и Луковску бању. Пре тога, држава је већ у првих неколико месеци поделила 160.000 ваучера. Они, у вредности од 5.000 динара, могу да се користе у више од 2.100 угоститељских објеката и хотела, који су се пријавили Министарству туризма. Ваучере највише узимају пензионери и запослени, а од ове године и студенти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)