БАНКРОТ РУШИ ЦЕО АРАНЖМАН: У случају затварања туристичке агенције, грађани не могу да рачунају на сигурно заменско путовање

Ј. СУБИН

уторак, 04. 08. 2020. у 16:00

БАНКРОТ РУШИ ЦЕО АРАНЖМАН: У случају затварања туристичке агенције, грађани не могу да рачунају на сигурно заменско путовање

Новости

ВЛАСНИЦИ осам туристичких агенција тражили су брисање из регистра, односно укидање лиценце за обављање делатности.

Стручњаци сматрају да би због пандемије бар још 50 малих организатора путовања могло да стави катанац на своје агенције. То би, како сада ствари стоје, могло да угрози и реализацију заменских путовања, на које грађани имају право захваљујући уредби Владе Србије. На основу тог прописа грађани који због вируса корона нису отпутовали на већ плаћено летовање, добили су могућност да на исту дестинацију оду следеће године.

Туристима који желе новац назад, уплаћена сума би требало да буде враћена после 14. јануара 2022. године.

Иако су ваучери о заменским путовањима осигурани полисом коју би требало да има свака туристичка агенција, то не значи да ће и сви путници моћи да их искористе, уколико оне банкротирају и затворе се. Да ли ће полиса покрити вредност ваучера свих путника поједине агенције, зависи од самих осигуравајућих кућа, али и од разлога за банкрот. Јер, уколико она покрене истрагу о пословању агенције и узроцима пропасти, путници би могли остати без надокнаде.

Како "Новости" сазнају, има доста агенција које нису измириле дуговања према осигуравајућим кућама, иако су биле у обавези, тако да аранжмани њихових путника нису ни осигурани.

Не враћају новац тек тако

ДИРЕКТОР Националне асоцијације туристичких агенција Србије напомиње да држава тражи полису сваком ко жели да се бави овом делатношћу и истиче да она и служи да се активира уколико из неког разлога престане да обавља делатност.

- То, међутим, не значи да неко може да дигне руке од овог посла и натера осигурање да плати - наглашава Сеничић. - Сигурно је да ће осигуравајуће куће пре тога све добро испитати, да ли је била намера или не, па ће тек након провере евентуално исплатити путнике.

Недавно је и министар туризма Расим Љајић изјавио да је досада осам агенција тражило да се бришу из регистра. То, међутим, није коначан број.

- У Србији постоји 480 организатора путовања, док се тачан број посредника не зна - објашњава Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије. - Регистар туризма у Агенцији за привредне регистре не функционише како треба, али се претпоставља да има између 550 и 600 посредника. Засада ниједан организатор путовања није пропао, али и даље сугеришемо да би то ускоро могло да се догоди. Засада је велики број агенција отпустио раднике и то је све већи проблем. Уколико не буде неке конкретне помоћи, до краја године један део мањих агенција ће се сигурно затворити. Субагенти ће остати без посла и мораће да затворе своје агенције, јер неће имати прихода. Они живе од продаје аранжмана организатора путовања.

Организатори кључни

ЗАМЕНСКА путовања могу да издају само организатори путовања, а не субагенти и посредници.

- Овде је кључно да не пропадне организатор путовања. Уколико се то догоди, активира се полиса осигурања - објашњава Рената Пинџо, помоћник министра туризма. - Путници сами бирају туристичку агенцију са којом ће да путују, а оне имају највише осигурање у Европи.

Сеничић напомиње да је судбина заменских ваучера, у случају затварања агенција, у рукама осигуравајућих кућа. Како каже, полиса осигурања, која је у просеку вредна од 200.000 до 400.000 евра, биће активирана у оном моменту када агенција постане инсолвентна. Али, то не значи да ће свима бити исплаћени ваучери. Зависиће од случаја до случаја и од броја аранжмана који у том случају треба да се наплате. Полисе које би покриле сва путовања, морале би да коштају много више. Овако, агенција плаћа око 4.000 или 5.000 евра, а гаранција покрива путовања и насталу штету до неких 400.000 евра.

- Сигуран сам да ће осигуравајуће куће, уколико дође до пропадања агенција, тражити да се утврде разлози затварања, да се види да није због тога крив сам власник због ненаменског трошења пара, а могу да се покрену и кривични поступци - објашњава Сеничић. - Ово је све само не једна обична ситуација. Проблем је што се не види када ће бити крај. Ништа није сигурно, па ни ваучери. Имамо полису осигурања, а да ли ће се исплатити, одлучиће осигуравачи уколико дође до тога. Туристичким агенцијама је неопходна помоћ. Нема промета већ четири или пет месеци. И ово што се ради је врло мало. У односу на укупан промет, то је неких пет одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Turistički radnik

04.08.2020. 21:15

@dajte podatke - U tekstu piše da se ne zatvaraju već samo hoće da ne budu više organizator već samo posrednik. To iz razloga što za organiaztorsku licencu moraju da plaćaju licence, obezbeđuju svakog prvog u mesecu ogromne depozite ili rizikuju visoke kazne ako to nisu u mogućnosti.

Gama

04.08.2020. 16:47

A sta je obican narod ocekivao,da ce dobiti svoj novac nazad,mozda u nekoj uredjenoj drzavi,ali ovde u lopovskoj drzavi od toga nema nista,vec su poceli da nagovestavaju da ljudi nece dobiti svoj novac,i na kraju ce biti nikom nista,pojavice se neka afera koja ce kao i uvek sve to zabasuriti,ali ko nam je kriv,dok je ovaca bice i vune

Nebojša

04.08.2020. 17:19

Upozorio sam na vreme kako bi moralo da se radi, ali ocigledno su zakoni farsicni. Prvo ni jedna agencija ne bi mogla da ugovara vise posla nego sto ima garanciju. Kada se turisti vrate onda mogu dalje da ugovaraju. Drugo, ukoliko ne olate polisu u valuti AUTOMATSKI bi se zatvarali a vlasnici odgovarali svojom privatnom imovinom koja ne moze biti manja od mogucnosti ugovaranja. Kod nas se svaka susa bavi ovim poslovima. I na vreme sam upozorio da je odluka vlade o zamenkim outovanjima losa ako nema garancije drzave kao sto je to u EU. Ja sam zamenio Spaniju za Skiatos pa onda Skiatos za Kipar i na kraju zavrsio u Turskoj, tako da je savet iskoristite odmah makar Tursku i Kemer i slicno da vam ne propadnu pare i da dobijete odmor. Ovde u Turskoj su i maske besplatne za goste, lezaljki ima dovoljno i sve je bezbedno maksimalno.

Miki

04.08.2020. 23:32

Polako se svi uvodimo u ono što iole pismen ekonomista može da predvidi. Neka prosečna polisa košta 3.000 evra. 500 agencija je platilo milion ipo evra. Vrednost uplaćenih aranžmana na početku pandemije je bilo oko 150 miliona evra. Pa zar postoji iko u ovoj zemlji koji veruje da će osiguravajuće kuće da plate sto puta više od naplaćenog. Države nigde nema. Ona je donela uredbu koja ne samo da ne rešava problem, već ga pospešuje. Da li znate kako dava rešava probleme izmedju klijenta i agencije. Ako agencija ne vrati pare klijentu oni agenciji oduzmu licencu. Agencija gubi licencu i kad ne obnovi polisu. To je odgovor države. Država zna sve ovo o čemu piše u tekstu. Znaju da će veliki broj agencija da zatvore zbog "više sile". Nema odgovornosti za agencije. A neće je biti i kod osiguravajućih kuća. Zbog njih će država urdbu da promeni još nekoliko puta. To je realnost.

djodja13

07.08.2020. 16:53

Eto šta ti je privatni sektor, bitno je od naroda uzeti pare a usluga koga je briga.Slaba država nema nikakve kontrole kad se nešto desi konstatujemo i kukamo, a ti narode ko te švrlja, a može i na drugi način.Tranzicija, na sistemu se malo i skoro nikako ne radi, a 7 godina mu je prošlo, mogao je bar nešto.