БЕРБА МАЛИНЕ У ЈАДРУ, ПРОИЗВОЂАЧИ ПОРУЧУЈУ: Да сами не беремо, обрали бисмо “зелен бостан“

В. МИТРИЋ

понедељак, 03. 08. 2020. у 21:40

БЕРБА МАЛИНЕ У ЈАДРУ, ПРОИЗВОЂАЧИ ПОРУЧУЈУ: Да сами не беремо, обрали бисмо “зелен бостан“

Фото: В. Митрић

ДОК су многи проозвођачи у Јадру, последњих година, због ниске цене купине, уништили засаде, домаћин из села Липнице Милан Вишњић, остао је веран том јагодичастом воћу чија је берба у пуном замаху.

У берби учествују, поред њега, кћерке Тања и Миња, унуке Марија и Милица, унук Стефан. Уз њих су, да им спреме освежење, ручак и све друго шта треба супруга Миланка и мајка Љубица, која се ближи стотој години, али је, и даље, јако витална.

- Овогодишњи род је добар и по квалитету и по количинама које беремо, али је цена, од 50 динара по килограму, испод сваке реалне економске рачунице – прича нам домаћин Милан. -Да сами не беремо, онда бисмо и ове године, како се то каже у народу, „само обрали зелен бостан“.Овако смо на ивици рентабилитета. Биће покривени трошкови одржавања засада, остаће неки динар за унучад и кућу, али нашег рада нема нигде. Ово је здраво, непрскано и укусно воће, које се препоручује у време ове епидемије корона вируса, јер као и малина, поред осталог, разређује крв.

Вишњићи ће, као и други који нису одустали од проозводње купине, највећи део рода да предају откупљивачима, део ће да оставе за себе, да заледе или да направе сокове и слатко, а пријатељима и сродницима дали су могућност да наберу за себе колико желе.

Фото: В. Митрић

- Реална цена малине требала би да буде бар евро, како не би воћари уништавали малине -оцењује Милица, Миланова унука, будући дипломирани економиста, сјајни студент Економског факултета у Новом Саду. -И да је цена евро, они који је откупљују и извозе, скидајући кајмак од ове производње, зараде најмање евро по килограму. И тако годинама, али шта ће бити, ако људи у воћарским крајевима, попут овог, одлуче хронично незадовољни ценом да овом воћу кажу збогом. То би била ненадокнадива штета. Нема тога ко је спреман унедоглед да ради у корист своје штете, а ово са купином је тако нешто.

На минимуму економске рачунице и они произвођачи малине који имају бераче из куће

Већина власника засада који немају своје бераче, из куће, као Вишњићи, углавном, договарју се са радницима да све што, током дана оберу, поделе на равне части. То је некако лакше и власницима засада, али и варијанта коју прихватају берачи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ja sam

03.08.2020. 23:07

Из године у годину неко униптава пољопривреднике, очигледно неко јачи од државе, чим држава то не може да спречи.