РУСКА МЕРНА КОЛА ИЗ ЗРЕЊАНИНСКОГ ШИНВОЗА: Ускоро пробна вожња

Б. Грујић

понедељак, 03. 08. 2020. у 15:12

РУСКА МЕРНА КОЛА ИЗ ЗРЕЊАНИНСКОГ ШИНВОЗА: Ускоро пробна вожња

Фото: А. Танасијевић

ОСАМ руских стручњака, у сарадњи са колегама из зрењанинске фабрике "Шинвоз" приводе крају радове на комплетирању нових мерних кола, која за потребе „Инфраструктуре железнице Србије" производи руска компанија „Твема" из Москве, а планирано је да пробна вожња на српским пругама буде организована између 10. и 20. августа ове године.

- Радимо у отежаним условима због актуелне пандемије, на склапању првих мерних кола типа "Север" за колосек 1.435 милиметара, која ће мерити геометрију колосека на нашим пругама - поручују из "Шинвоза", уз напомену да ће поред контроле колосека, ново возило имати могућност уградње још неке додатне контролне опреме.

ПРВА МЕРНА КОЛА НАКОН ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ

Први пут после четрдесет година  "Инфраструктура железница Србије" за потребе мерења геометрије колосека и технички надзор на српским пругама набавља најсавременија мерна кола.

 

Нова мерна кола су дугачка 25 метара и поседују два система за мерење геометрије колосека, бесконтактно мерење шине и мерење размака између шина.

Осим савремених уређаја за контролу, имају све што је потребно за конфоран рад и смештај контролора и машиновође.

Уговорна вредност им је око 2,2 милиона евра, који су обезбеђени из кредита Европске банке за обнову и развој.

Током планиране пробне вожње, средином августа, биће испитивани параметри брзине, кочења и понашања мерних кола на српским пругама, као и обука кадрова за коришћење система ових мерних кола. 
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)