ВУЧИЋ О ЕКОНОМСКОЈ СИТУАЦИЈИ: Пензије и плате сигурне, приходи у буџету већи, други смо у Европи по расту

Танјуг

01. 08. 2020. у 09:49 >> 10:56

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да су приходи за јул у буџету неочекивано виши од најбољих пројекција које је имала влада и нагласио да је Србија у другом кварталу ове године друга у Европи по стопи раста БДП-а.

ВУЧИЋ О ЕКОНОМСКОЈ СИТУАЦИЈИ: Пензије и плате сигурне, приходи у буџету већи, други смо у Европи по расту

Фото: Танјуг

- Имали смо, неочекивано, одличну приходну страну, вишу од наших најбољих пројекција. Веома смо задовољни стањем у буџету за јул - казао је он.

Рекао је да је било много теже у априлу и мају када су на снази биле најтеже мере због корона вируса.

- Добили смо данас за највећи део евроспких земаља прве процене стопе раста. Србија је тренутно друга у Европи за други квартал, а испред нас је само Литванија. Сви остали су далеко, далеко, далеко иза нас- подвукао је он.

Подсетио је да је Србија у првом кварталу била прва у Европи по стопи раста.

Казао је да се измењена процена за други квартал испоставила као песмистичка са минусом о 9,9 одсто, и она ће бити минус 6,3 до 6,4 процената.

ПЕНЗИЈЕ И ПЛАТЕ СИГУРНЕ, СРБИЈА УСПЕШНИЈА ОД ОСТАЛИХ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да су пензије и плате у Србији сигурне и неће бити смањиване, и поред корона вирус кризе која је изазвала тектонске промене у свету.

- За све грађане да знају имали смо у јулу одличан ПДВ, акцизу, бољи порез на добит него што смо очекивали. Расходи су нешто већи због корона вируса, али приходи су добри. На расходима мораћемо да радимо, да их смањујемо - објаснио је он.

Вучић је нагласио да Србија има стабилан буџет, сигуран фискални систем, те додао да пензионери и радници у јавном сектору могу бити мирни, јер су им пензије и плате сигурне, док ће у другим земљама сигурно бити смањене.

Најавио је да ће дрзава ићи са даљим мерама подстицаја привреде, као што је „моја прва плата“, којим се жели ојачати привредни систем.

Казао је да ће се водити разговори са најпогођенијима у овој кризи, а то су туристички сектор у Београду, Новом Саду и Нишу.

Фото: Танјуг

Навео је да су та три града посебно погођена, док остале туристичке дестинаије, као што су Златибор и Врњачка бања имају попуњеност од око 80 одсто, а Београд свега пет до шест процената.

- Видећемо шта можемо да урадимо да их подстакнемо да не затварају - нагласио је Вучић.

- На јесен ћете видети како пуца у пола света. Ови бројеви мењају свет. Људи нису видели ово ни од 1929. до 1933., ни после Другог светског рата. Када САД падне за 34 одсто у другом кварталу и рачуна да ће имати смањење привредног раста од 20 одсто, то су невероватне тектонске промене у свету - нагласио је он.

Рекао је и да ће евровзона имати негативан раст од минус 14,4 одсто, те да су ти сви подаци показатељи „економском потопа“.

На другој страни Србија са плус пет, односно минус шест, много је другачија у односу на све друге.

- Нека говоре луд и диктатор, психопата, али семафор показује другачије. Значи да људи могу да буду сигурни. Србија је нешто успешнија од осталих, плате и пензије су сигурне - поновио је он.

МНОГЕ СТРАНЕ КОМПАНИЈЕ ПРЕМЕШТАЈУ ПРОИЗВОДЊУ, СРБИЈА ИМА УСЛОВЕ

Председник Србије Александар Вучић је казао да Србији иде на руку то што велики део страних компанија жели да премести своје производне капацитете што ближе до њихових централа којима је Србија је јако близу, а истовремено нуди квалитетну радну снагу, образовану, одличну путну инфраструктуру и пекат мера који ни једна друга земља не може да понуди због доброг фискалног система.

Вучић је на питање да прокоментарише став директора Хемофарма да немачке компаније нису променили став по питању инвестирања у Србији рекао да очекује проширење инвестиција у постојећим компанијама, али и долазак нових, јер, како је рекао, Србија неће да стане на путу развоја.

- На руку нам иде то што сви желе производњу ближе својим централима, многи ће изместити то у Србију из азисјских земаља. Нудимо добру радну снагу, имамо квалитетну радну снагу, образовану у Београду, Нишу, Крагујевцу, а истовремено имамо најразвијенију путну, а ускоро и железвницку инфраструктуру. На руку нам иде и пакет мера који ни једна друга земља не мозе јер морате да имате веоме веома добар фискални систем - нагласио је Вучић.

Казао је да долази Мегле из Осијека и да су у току разговори са, како је нагласио, више инвеститора.

Нагласио је да је Немачка веома важна у том процесу, да је имала 11,7 односно 10,2 укупно пад њене економије, али и да се најбрже опоравља, те да је пад био и најмањи у односу на медитеранске земље плус Белгије.

- Верујем и у нова улагања у аутомобилску индустрију, јер су од велико значаја компаније Леони и друге компонентске фабрике које раде код нас - закључио је председник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (55)