КОНКУРС ВЛАДЕ СРБИЈЕ: "Моја прва плата" од 15. августа, газди јефтинији почетник

С. Б.

01. 08. 2020. у 08:20

ПОСЛОДАВЦИ и потенцијални запослени од 15. августа могу да конкуришу за програм "Моја прва плата", како би држава субвенционисала део њихових зарада.

КОНКУРС ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Моја прва плата од 15. августа, газди јефтинији почетник

Фото: Depositphotos

Фирме које се осмеле да ангажују тек свршеног средњошколца добијаће из буџета 20.000 динара дотације његове плате током девет месеци. Они који реше да упосле дипломца, у истом периоду ће из државне касе примати 24.000 динара, као део његове плате. Држава очекује да ће овако први посао добити 10.000 младих, што ће њу коштати две милијарде динара.

Програм "Моја прва плата" најављен је у јуну. Прве зараде могле би да легну у октобру. Током конкурса фирме ће пријављивати своје потребе за радницима, а паралелно ће за први посао аплицирати студенти и они који су завршили средњу школу.

РОКОВИ

И позив, како је раније најављивао министар финансија Синиша Мали, трајаће за послодавце до 15. септембра. Коначна листа практиканата и фирми објавиће се од 1. до 8. октобра, а од 9. до 15. ће трајати потписивање уговора.

- Ово је прави начин да држава допринесе и преузме већи део терета прве плате за ове младе на себе - каже министар финансија Синиша Мали. - То је начин да они дођу до своје прве плате, и свог првог посла. Тако подстичемо њихову запосленост, а смањујемо незапосленост међу младима. То није мали новац, али ће на прави начин бити утрошен, да младим људима сада, у условима кризе када постоји страх због короне дамо могућност и погурамо их напред, да добију прву плату. Претпоставка је да ће после девет плата млади остати код истог послодавца или са искуством лакше наћи други посао.

Привредници се слажу да ће, уз ову подршку, лакше ангажовати младе без искуства.

- Нека наша ранија истраживања су показала да тек свршени средњошколац послодавца кошта од 5.000 до 7.000 евра, док постане потпуно продуктиван - каже Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца. - Овако се трошак ублажава. Мера је изузетно корисна. Послодавци избегавју ангажовање младих, јер немају потребног искуства. Што се тиче осталих мера подршке привреди, ми тражимо да буду селективније, уперене као оним фирмама које заиста имају тешкоће у пословању.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (4)

Andromeda

01.08.2020. 08:40

Treba da donesu zakon kojim bi sve firme u Srbiji morale da imaju 10% minimum zaposlenih tek svrsenih srednjoskolaca i fakultetski obrazovanih. Liste nezaposlenih bi se smanjile a ova drzava bi opet dobila strucna lica. I gradjani nadu da ce uopste dobiti penziju. Ogroman je broj generacija koje jedva da imaju godinu dana staza za 10 godina rada. To je realnost, ne nagadjanje. I stop prijavljivanju na minimalac, tu tek treba da se resi stanje.