ПРОЈЕКАТ ЈАДАР: Премијерка Брнабић одржала састанак са представницима групације Рио Тинт

Танјуг

30. 07. 2020. у 18:33

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас састанак са представницима међународне рударско-металске групације Рио Тинт на којем је најавељено улагање нових 200 милиона долара за даљи развој литијум-бор пројекта "Јадар".

ПРОЈЕКАТ ЈАДАР: Премијерка Брнабић одржала састанак са представницима групације Рио Тинт

Фото: Влада Србије

Та одлука донета је на основу претходне студије оправданости пројекта Јадар, а компанија Рио Тинто је до сада уложила више од 250 милиона долара.

Брнабић је приликом видео-састанка истакла да је наставак њиховог пословања на пројекту "Јадар" код Лознице, од изузетне важности за Србију, посебно у време пандемије корона вируса са којом се суочава читав свет.

Она је истакла значај усвајања претходне Студије оправданости пројекта у наставку пројекта, истакавши да је то добра вест не само за Владу Србије, која непосредно сарађује са Рио Тинтом, већ и за локалну заједницу с обзиром на то да је на пројекту ангажован велики број људи.

Извршни директор Рио Тинта за енергију и минерале Болд Батар нагласио је задовољство због сарадње са Владом Србије за реализацију пројекта "Јадар".

Фото: Влада Србије

Пројекат "Јадар" подразумева рад на развоју рудника подземне експлоатације и изградњу индустријског постројења за металуршко-технолошку прераду концентрата јадарита чији почетак може се очекивати кралем 2021. године.

Фото: Влада Србије

Састанку у Влади Србије присуствовали су и министар рударства и енергетике Алекснар Антић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, градоначелник Лознице Видоје Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)