ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Предстоје велики радови, данас одлука о аутопуту Вожд Карађорђе”

Танјуг

30. 07. 2020. у 11:19

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Предстоје велики радови, данас одлука о аутопуту Вожд Карађорђе”

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић изјавио је да се данас доноси одлука о пројекту ауто-пута "Вожд Карађорђе".

"То је једна од магистрала која ће централни део Шумадије да споји са истоком Србије", рекао је Вучић на прес конференцији, на којој је указао да се тренутно ради на три аутопута у Србији - Моравском коридору, Рума-Шабац и Кузмин-Сремска Рача.

Председник је рекао да ће у наредном периоду Србија интензивно радити на великим инфраструктурним пројектима, путевима, обнови железничке мреже, као и канализационој мрежи.

Он је у обраћању рекао да у Србији тренутно има чак 61.303 градилишта, што је за 16.000 висе него просле године.

То су добре вести, рекао је председник и напоменуо да мора да се ради више, јер људи зеле да зиве боље.

Он је подсетио на резултате који су постигнути, али је указао да ће се мерама које се сада предузимају додатно утицати на еконо,мски живот земље.

Вучић је на мапи Србије показао који путеви и пруге ће се градити у наредном периоду.

Навео је да су у току преговори са партенима за изградњу брзе пруге Београд Ниш дужине 240 км, којом ће се ићи 200 км на сат, или за сат и по стизатио до Ниша.

Ако се убрзо заврси потписивање уговора, тај пројекат треба да буде готов до краја 2023. године, рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Он је навео да ће се са европским и руским партерима ући у преговоре за изградњу пруге Ниш-Пресево, јер је значајно да имамо комплетну пругу са Северном Македонијом.

Кроз Грделицу ће бити брзина око 120 км на сат, а за три сата тај пут биће краћи пут него пеко Бугарске, што би драматично ојацало економски насу земљу.

Навео је да је реконструисана пруга Ресник Ваљево, а да има јос 201 км од Ваљева до Врднице и Црне Горе, што ће коштати 450 милиона евра, и то ће се разгвоарати са руским и еврпским партнерима. Циљ Србијен је да постигнемо најбољу цену и подигнемо зелезницу и за путницки и за теретни саобраћај.

Вучић је највио да се ускоро креће са уговором за канализционе мрезе и прецисћавање отпадних вода у Србији, а у Београду ће тај пројекат коштати 450 милиона евра.

У централној Србији 70 опстина и градова ће добити канлизацију, а тај пројекта вреди око три милијарде евра.

"То је цивилизацијски напредак који имају само најмодерније земље, и треба да се заврши за наредне 4 године", рекао је Вучић.

Он је додоа да ће тако готово сви велики градови добити канализцију, у Крагујевцу и Нишу све ће бити завршено до краја 2021. годиене.

У Војводини се ради на договору за 10 опстина са Немачком и са Европљанима као и дас е свуда реши питање чисте пјјаће воде.

Све то брзо креце у ресавање и обезбеђена су средства, кзао је Вучић.

Говорећи о путевима рекао је да ће у регионалне и мање путеве бити уложено између четири до пет милијарди.

Данас ће, како је највио, бити донета одлука о пројекту за аутопут Карађорђе који ће ићи из Младеновца, Лазаревца, до Раче и Бора.

То је једна од магистрала која це централни део сумадије да споји, напомиње.

Истице да је завршен Коридор 10, Коридор 11 иде север југ ка Црној Гори, а сада и од Сомбора до Кикинде и до свих ових попрецних путева до Моравског коридора и до Карађорђа.

Пројекат треба да буде готов до краја године, а затим ће се радити и до Позаревца, ка Голупцу до Доњег Милановца брза саобраћајница.

У подручју Голпуца треба да настане права турситчка мека.

Пут Прељина Позега треба да се заврши за годину и несто дана, до краја 2021, а до децембра кренути радови на хиљадама километара локалних путева.

"То је оно сто је другација Србија и део пројекта 2025", поручио је Вучић.

Наводи да се крееће и у градњу Фрушкогорског аутопута, а да се тренутно ради на три ауто пута- Моравски, брзи према Лозници и Кузмин-Сремска Рача.

То су ствари од изузеног знацаја, указао је председник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)