НЕМА РАТЕ ДО ОКТОБРА: Све што треба да знате ако имате кредит и планирате да користите мораторијум

Б. Царановић

29. 07. 2020. у 07:30

НЕМА РАТЕ ДО ОКТОБРА: Све што треба да знате ако имате кредит и планирате да користите мораторијум

П, Милошевић

НОВИ двомесечни мораторијум, према јуче усвојеним прописима Народне банке Србије, поново омогућава свим дужницима застој у отплати кредита, али није обавезан.

После тромесечне паузе за април, мај и јун, сада се нуди опција растерећења од месечних дугова и за август, септембар, као и за јулске рате које још нису стигле. Биће омогућен дужницима који то буду желели, односно који га не буду одбили, независно од раније одобрених олакшица. Чак и појединци којима су банке после истека првог мораторијума изашле у сусрет и додатно одложиле рате могу да користе и нову повластицу.

У складу са Одлуком, банке су дужне да обавештења о понуди новог мораторијума објаве на својим интернет адресама у наредна три дана. До 10. августа сви који не желе застој, морају да га одбију телефоном, мејлом, или лично. А они који то не ураде, прве рате платиће тек од 1. октобра.

Процена Удружења банака Србије (УБС) је да ће за овај застој бити мање интересовање него први пут. Док су друштвене мреже препуне коментара незадовољних дужника након првог мораторијума, Владимир Васић, генерални секретар УБС, сматра да ће разлог мањег одзива за нови мораторијум бити пре свега због широког спектра помоћи који је банкарски сектор већ понудио.

БИЋЕ ВЕЋЕ ОБАВЕЗЕ

НА примеру готовинског кредита који је одобрен у износу од 1.450.000 динара са роком доспећа од осам година, с каматном стопом од осам и по одсто годишње и који се налази у другој години отплате кредита, по истеку двомесечног мораторијума отплата ће бити продужена за два месеца. Месечне обавезе би порасле за око 200 динара до краја отплате, наредних шест година. Месечна рата пре мораторијума износила је 20.900 динара, а након њега 21.100 динара.

- Од почетка кризе због ковида 19 банке су учествовале активно у више мера НБС и државној мери - гарантној шеми - рекао је Васић. - Осим тромесечног мораторијума, у међувремену смо имали и гарантну шему, и до сада је пласирано око милијарду евра, а очекује се да до краја године буде још толико. Осим тога, била је и мера релаксирања месечних обавеза и рата, што је фактички репрограмирање постојећих обавеза и продужење готовинских кредита за додатна 24 месеца.

По речима гувернера НБС Јоргованке Табаковић, о значају и правовремености првог мораторијума говори чињеница да је више од 90 одсто дужника користило ову могућност, као и да је циљ одлуке о додатном предаху очување стабилности финансијског система.

Да је нови мораторијум велика помоћ грађанима, сматра и Драгиња Ђурић, председница Извршног одбора Банке Интеза.

- Услед неизвесности изазваних пандемијом, део грађана се сусрео са смањеним примањима, а значајни део привреде и предузећа са успоравањем пословне активности. Показало се да је одлука НБС да се омогући мораторијум била од изузетног значаја за наше клијенте и за стабилност привредног и финансијског система - објашњава Ђурићева. - У прилог томе сведочи и податак да је највећи број клијената искористио могућност застоја у измирењу својих обавеза. Верујем да ће најновија мера НБС помоћи да грађани и привреда што лакше преброде све изазове и потешкоће.

Кључни разлог, међутим, за негодовање грађана о мораторијуму су увећане рате након његовог завршетка. Банкари наглашавају да се по истеку мораторијума редовна камата, обрачуната током њега, равномерно распоређује на период отплате кредита, а отплата се продужава за период трајања мораторијума. Банке су у обавези да у наредна три дана на интернету прикажу репрезентативни пример кредита пре и након престанка мораторијума, до краја периода отплате.

ПАУЗА ЗА МИНУС

И грађани који имају дозвољени минус а не желе одлагање плаћања камате требало би да се јаве и да одбију паузу.

- Током трајања мораторијума на обавезе по основу дозвољеног прекорачења по текућем рачуну банка обрачунава редовну - уговорену камату на искоришћени износ - кажу у НБС.
- По престанку мораторијума, обрачуната редовна камата равномерно се распоређује на период отплате, а важење дозвољеног прекорачења по рачуну продужава се за период трајања мораторијума.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

buki

29.07.2020. 09:11

За три месеца је требало да уплатим 45.000 динара, пошто ми је рата кредита 15.000 динара. Пре неколико дана, од банке ми је стигао нов план отплате , где ми је комплетан дуг увећан за 17.800 д. Схватила сам да бих боље прошла код локалних зеленаша који узимају 10% месечно, јер би код њих на 45.000 за три месеца морала да дам 13.500. Осећам се опљачкано, тим пре што мораторијум уопште нисам желела да користим, али када сам се јавила банци да ми не заустављају рате, речено ми је да сам закаснила, да је рок за непристајање прошао и да они не смеју накнадно да прихвате мој захтев по одлуци НБС.

U ime penzionera

30.07.2020. 09:01

@buki - Skandalozno i po ko zna koji put manipulatorski odradjeno! Zamislite koji je broj penzionera naseo na ovu pricu o moratorijumu jer nije znao ili imao mogucnosti(internet,smart tel.i sl)da odbije isti...(kazu objavljeno na sajtu banke...penzioneri verovatno,svakodnevno, prate sajtove banaka,kako da ne!) Znam za puno ovakvih penzionerskih slucajeva . I za kraj,ima li logike da se javljaju banci oni koji zele da placaju redovno?Valjda je logicno da se javljaju oni koji zele stopiranje placanja rata...?! Mada moze neko da kaze -odakle logika u zemlji Srbiji?

Sima

29.07.2020. 09:18

Isti komentar kao i kod prethodnog moratorijuma. Ova rečenica je obmana javnosti; "NBS objašnjava da klijenti koji prihvate zastoj (moratorijum) u otplati nemaju obavezu plaćanja svojih kreditnih obaveza, ni po osnovu kamate ni po osnovu glavnice, u narednih 90 dana." Iako imam čekiranu opciju da mi se sredstva sa računa svakog 10-og u mesecu automatski prenose na Master Card, Banca Intesa je svojevoljno ukinula tu opciju i dva meseca gomilala moje obaveze da bi mi na kraju svakog meseca naplaćivala kamatu, prvog meseca u jednom iznosu, a narednog meseca u dvostruko većem iznosu. Napominjem da u režimu automatskog prenosa sredstava nije bilo nikakve kamate. Da bi h dobio objašnjenje negativne kamate na izvodu morao sam da čekam 30 minuta do javljanja operatera. Objašnjenj ekoje sam dobio je da je ovo urađeno na preporuku NBS-a i da su me obavestili mejlom. A u mejlu nejasno objašnjenje iz koga se ne može zaključiti da se moratorijum odnosi i na kreditne kartice za kupovinu. Ovo je čista pljačka od strane banaka koja je aminovana od NBS-a.

buki

29.07.2020. 09:58

@Sima - Наравно да Вам у обавештењу мејлом нису ни поменуте платне картице, јер је циљ био да што више нас прихвати тај пљачкаши мораторијум. Једино што је одзвањало на свим медијима је било да нас то ништа неће коштати. То ништа у мом случају је 17.800, а ако је то просечан обим пљачке, само помножите са бројем кредита у Србији. Ово пишем да би људи сазнали шта су нам урадили и ако имају било какву другу могућност, никако не прихвате овај други мораторијум, за који опет тврде пазар. Неколико дана размишљам коме могу да се жалим што су ми без мог одобрења обуставили рате кредита и отели ми 150 евра. Имате ли неку идеју?

buki

29.07.2020. 10:13

@Sima - Јутрос сам звала Интезу да одбијем тај други мораторијум ( пошто сада може и тел, док смо за први у сред короне, морали лично да одемо у банку). Рекли су ми да они нису добили још никакав допис и да не могу да реагују по том основу. Све новине пуне, а банке ништа не знају о томе?!? Ко то може да прогута, а када будем звала у петак - како су ми рекли, бојим се да не буде да сам закаснила, као и код првог мораторијума. Ово је пљачка невиђених размера у сарадњи са НБС, једино што не знам да ли деле профит или све иде страним колонизаторима.

buki

29.07.2020. 10:25

@Ana - У праву сте. Мој кредит је био у зачетку, где је камата на месечном нивоу већа од главнице, а то је најгора опција. Узела сам га на две године и израчунала да га отплатим пре пензије, јер није исто када ми 15.000 одбијају од 60.000 или од 35.000 (не верујем да ће пензија бити већа). Насилним мораторијумом су ми потпуно пореметили планове, тако да ће се кредит продужити и на пензионерске дане. Ако је кредит при крају, камата је мали проценат месечне рате и тада се ово још исплати, под условом да за те кредите не додају нека нова правила.