КО НЕЋЕ СТАНКУ, МОРА У БАНКУ: Додатни застој у отплати кредита, услови као претходни

Б. Царановић

28. 07. 2020. у 13:00

КО НЕЋЕ СТАНКУ, МОРА У БАНКУ: Додатни застој у отплати кредита, услови као претходни

Танјуг

НАЈАВЉЕНИ нови мораторијум у отплати кредита дефинитивно је јуче потврђен, а данас ступа на снагу!

На ванредној седници Извршног одбора Народна банка Србије усвојила је прописе којима дужницима банака и давалаца финансијског лизинга омогућава да додатно одложе обавезе по основу кредита, кредитних производа и лизинга. Сви који не одбију мораторијум, моћи ће да паузирају отплату дугова за рате које стижу од 1. августа до 30. септембра, као и за дугове током јула које још нису измирили.

Дужници који не желе застој, мораће сами да се јаве својим банкама и даваоцима лизинга и одбију га до 10. августа. Такође, ако се дужници накнадно определе да одбију мораторијум и након 10. августа, моћи ће да одустану од мораторијума без било каквих последица.

Увођење ове нове мере прописано је Одлуком о привременим мерама да би се ублажиле последице пандемије ковида 19 и очувања стабилности финансијског система, а услови су исти као и током претходног тромесечног застоја од априла до јула, а то значи да ће рате до краја отплате дуга бити увећане за износ паузираних камата из рата током мораторијума, али распоређених на све рате равномерно.

НА ПАУЗИ МИНУС И КРЕДИТНЕ КАРТИЦЕ


ТОКОМ трајања мораторијума на обавезе по основу кредитних картица и дозвољеног прекорачења по текућем рачуну банка обрачунава редовну камату на искоришћени износ, док се важење дозвољеног прекорачења по рачуну, односно кредитне картице, продужава за период трајања мораторијума. Банка ће по свим трајним налозима обуставити исплате обавеза дужника које су обухваћене мораторијумом, а којима јулска рата доспева почев од тог дана - да би и та рата могла бити обухваћена мораторијумом.

Мораторијум се примењује на обавезе по основу кредита, али и минус, кредитне картице, као и друге производе банке попут обавеза по основу инструмената заштите од каматног ризика који су повезани са кредитима или кредитним производима, банкарских гаранција.

- Обавештење о понуди биће објављено на интернет-страници банака и даваоца лизинга, а садржаће и информације о почетку примене и периоду трајања мораторијума, обрачуну камате, начину отплате обавеза по престанку мораторијума, могућим алтернативним начинима отплате обавеза, као и репрезентативни пример износа обавезе пре и након престанка мораторијума - кажу у НБС.

- Уколико дужник у року од десет дана од дана објављивања обавештења о понуди, ту понуду не одбије, сматраће се да је понуду прихватио.

Они који не желе мораторијум, моћи ће да га одбију електронским путем, поштом, телефоном, или доласком у пословницу. Дужници ће моћи да одустану од мораторијума и током његовог трајања.

- Затезна камата се неће обрачунавати на неизмирено потраживање које је доспело за време трајања мораторијума, неће се покретати поступак извршења, као ни поступак принудне наплате према дужнику - објашњавају у НБС. - По престанку мораторијума, обрачунаваће се редовна камата равномерно распоређена на период отплате, без приписивања главници дуга, при чему се период отплате продужава за период трајања мораторијума.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)