НАСТАВЉА СЕ БОРБА ОКО ПРАВА НА ИЗДАВАЊЕ ЛИСТА НЕПОКРЕТНОСТИ: Адвокати траже иста права као нотари

В. Н.

28. 07. 2020. у 12:00

НАСТАВЉА СЕ БОРБА ОКО ПРАВА НА ИЗДАВАЊЕ ЛИСТА НЕПОКРЕТНОСТИ: Адвокати траже иста права као нотари

П. Митић

АДВОКАТИ траже да им се омогуће исти услови које имају јавни бележници и геодетске организације за издавање листа непокретности и свих других услуга Републичког геодетског завода.

Исти захтев имају и посредници у промету и закупу непокретности, који су јуче писали председници Владе Србије Ани Брнабић и тражили бесплатан приступ бази РГЗ.

Адвокати тврде да закони и уредбе које се доносе фаворизују само одређену групу њихових колега, односно искључиво нотаре и извршитеље, којима се констатно проширује делокруг рада, док се адвокатима сужавају овлашћења.

Кап у чаши прелила је Уредба о условима издавања извода из листа непокретности и листа водова из Геодетског катастарског информационог система, од стране јавних бележника и геодетских организација. Овај документ, који је требало да реши спор између катастра и нотара, отворио је нови фронт - са адвокатима.

ПРИЛАГОЂАВАЊЕ ТРЕНДОВИМА

ЛИСТ непокретности је реликт земљишне књиге који се наплаћивао као такса за рад земљишно-књижног суда. Данас, када то финансира држава лист мора да буде бесплатан, а са друге стране није ни потребан, јер у ери дигиталних података листови и печати излазе из употребе - наводе у РГЗ. - Сва комуникација и трансакције иду дигиталним путем, па се овим трендовима прилагодио и српски катастар. Тиме се корупција искључује. Збуњујуће стање на тржишту непокретности је заправо последица прилагођавања мешетара новим комбинацијама и условима на тржишту, као и отпор напорима државе да се у овој области уведе ред.

- Дата су овлашћења јавним бележницима и геодетским организацијама, и то тако да уколико се код њих прибавља извод из листа непокретности цена за лист износи 540 динара - наводи адвокат Жељко Симић. - Нама није дата могућност да на начин прописан Уредбом издајемо лист непокретности, већ нам РГЗ сада наплаћује таксу за захтев у износу од 320 динара, као и таксу за услугу од 930 динара за сваку непокретност посебно. Треба спречити дискриминацију грађана и адвоката кроз нови систем у коме су цене за грађане далеко неповољније када преко адвоката прибављају акте РГЗ, што је недопустиво и штетно за систем грађане и адвокатуру.

Симић објашњава да, ако адвокат преко апликације е-шалтер поднесе захтев за издавање извода из листа непокретности за три парцеле биће обавезан да плати обе таксе за сваку непокретност посебно, односно платиће укупно 3.110 динара, а код јавног бележника ће за исти извод из листа непокретности странка платити 540 динара.

И посредници у промету некретнина тврде да би требало да им држава омогући да издају лист непокретности, јер ће, како тврде од тога велику корист имати грађани и привредници који користе њихове услуге, јер ће се за њих смањити трошкови приликом купопродаје и издавања непокретности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Lego

29.07.2020. 10:37

@Marko Mitic - 750000 заосталих предмета!!!! Ееееј 750000, о чему ми причамо? У трамвај не умемо да уђемо, а хоћемо да уђемо у ЕУ.

Ex faca

30.07.2020. 08:03

@Miki - Ni taksisti nemaju kase a stalno nešto kukaju i niko im ništa ne može i još dobiju subvencije za kupovinu vozila. Izvršitelji i notari nisu iz bubnja izvučeni, to su nečiji ljudi koji moraju da svakog meseca onom ko ga je tu postavio iz zahvalnosti kupi „mešavinu i 100 grama kafu“, a za to treba zaraditi.

Verica karner

10.10.2020. 14:48

@Ex faca - Advokati naplacuju svoje usluge i rade za taj novac a izvrsitelji su obicni lesinari koji cekaju zrtvu njih treba skloniti jer taj posao i dug moze i sud da sprovede bar je drzavni ane od mafije to mislim i iz iskustva negativnog pisem

Ivan

28.07.2020. 14:36

I ne samo to,nego i mogućnost overe ugovora da se stavi u nadležnost advokata. Zašto bi 3 ili 4 notara u nekom gradu uzimali sav novac na ime raznih overa i drugih poslova administrativne prirode,a da većina mladih advokata bukvalno nema ni porez da plati.

Pera

30.07.2020. 23:43

Favorizovanje notara i urusavanje advokature je preslo svaku meru.Advokatska komora mora konacno preduzeti korake da to spreci ii.Na kraju ce notari dobiti mogucnost da zastupaju stranke na sudu a advokati ce im biti pomocnici.