ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Стигла правила за мораторијум - ево шта треба да урадите

Б. Ца.

27. 07. 2020. у 18:04

ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Стигла правила за мораторијум - ево шта треба да урадите

Фото Depositphotos

Извршни одбор Народне банке Србије је на данашњој ванредној седници усвојио прописе којима дужницима банака и давалаца финансијског лизинга омогућава да додатно одложе обавезе по основу кредита, кредитних производа и лизинга.

Дужницима је омогућен још један застој у отплати обавеза банкама и даваоцима финансијског лизинга које доспевају у периоду од 1. августа 2020. године закључно са 30. септембром 2020. године, као и застој у отплати обавеза које су доспеле у јулу ове године, а дужник их није измирио.

Обавештење о понуди банке/даваоца финансијског лизинга ће бити објављено на њиховој интернет страници, а садржи информације о почетку примене и периоду трајања мораторијума, обрачуну камате, начину отплате обавеза по престанку мораторијума, могућим алтернативним начинима отплате обавеза, као и репрезентативни пример износа обавезе пре и након престанка мораторијума.

Уколико дужник у року од десет дана од дана објављивања обавештења о понуди, ту понуду не одбије, сматраће се да је понуду прихватио.

„По речима гувернерке Јоргованке Табаковић О значају и правовремености овакве одлуке, говори чињеница да је преко 90% дужника користило ову могућност први пут.

Мораторијум се примењује на обавезе по основу кредита и кредитних производа банке (попут минуса и кредитних картица), као и других производа банке (попут обавеза по основу инструмената заштите од каматног ризика који су повезани са кредитима и/или кредитним производима, банкарских гаранција).

Мораторијум се не примењује на обавезе за услуге платног промета (нпр. провизија за извршење трансакција, накнада за одржавање рачуна), инвестиционе услуге, брокерско-дилерски послови, услуге у вези са сефовима и сл.

Банке/даваоци финансијског лизинга су дужни да физичким лицима, пољопривредницима, предузетницима и привредним друштвима до 31. јула 2020. године понуде застој у отплати обавеза (мораторијум).

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Stojan

27.07.2020. 18:11

Trebalo je da se drugacije formulise prihvatanje ili odricanje od moratorijuma,tako sto bi se javili oni koji su za moratorijum,a ne obrnuto. Ovih preko 90% sto su navodno prihvatili moratorijum nisu ni svesni da su ga prihvatili jer nisu reagovali prvi put kada je vest o njemu objavljena!

Dragana N

27.07.2020. 18:45

@Stojan - Sta nisu svesni!? Imaju 10 dana da odbiju. Jednostavnije je da nekoliko procenata odbije nego da preko 90 procenata zove banku da prihvata moratorijum. Ko nece nek povede racuna da se na vreme javi banci!

Anonimni komentator

27.07.2020. 21:30

@Dragana N - Kako je to jednostavnije da ja moram da odem u banku i obavestim ih da ne želim da menjam već potpisane uslove otplate kredita, nego da ne radim ništa i oni ne menjaju ništa?

Vladimir

27.07.2020. 21:34

@Dragana N - Misi u pravu o necitas. Covek je napisao da 90 posto nije prihvatilo zato sto nije islo u banku. A logicnije je da te pitaju hoces ili neces a ne da te uslovljavaju. Ja licno nisam hteo moratorijum a nisam mogao stupiti u kontakt sa stedionicom i sad placam kamatu. I opet ih zovem vec par dana niko se nejavlja.

AlexPP67

27.07.2020. 23:57

@Dragana N - Prvi moratorijum je stupio na snagu u jeku pandemije i kada je proglašeno vanredno stanje. U tih prvih 10-tak dana pojedine banke, ili filijale banaka, nisu radile. Konkretno, ja nisam mogao da odem do banke jer sam bio u obaveznoj samoizolaciji a sve zbog boravka u B i H u trajanju od 2 (dva) sata...e to me koštalo, približno, 50 hiljada dinara...eno, Ali Baba i 40 razbojnika su cvećke za bankare u Srbiji.

ja

27.07.2020. 22:58

Zašto opet moratorijum za sve...On treba samo onima koji su dobili otkaz ili je plata ne redovna zbog ove situacije..a zbog tog moratorijuma banke jako malo odobravaju nove kredite i pooštreni uslovi za 50 posto kao i veća kamata

Nikia

28.07.2020. 08:42

Pazite šta radita! Skriva NBS da ce se duplo platiti kamata za ona tri meseca predhodnog moratorijuma. Pogledajte ratu koju su vam odbili za mart: glavnica plus kamata po ugovoru, plus deo te kamate,onaj deo koji je sabran( tri kamate) pa podeljen sa brojem preostalih rata. Dva puta ce se platiti te tri kamate:po ugovoru,cela kamata za taj mesec i dodace joj se deo dobijen onim sabiranjem tri kamate i delenjem sa brojem preostalih rata!

Milan Popovic

28.07.2020. 11:19

Isti komentar kao i kod prethodnog moratorijuma. Ova rečenica je obmana javnosti; "NBS objašnjava da klijenti koji prihvate zastoj (moratorijum) u otplati nemaju obavezu plaćanja svojih kreditnih obaveza, ni po osnovu kamate ni po osnovu glavnice, u narednih 90 dana." Iako imam čekiranu opciju da mi se sredstva sa računa svakog 10-og u mesecu automatski prenose na Master Card, Banca Intesa je svojevoljno ukinula tu opciju i dva meseca gomilala moje obaveze da bi mi na kraju svakog meseca naplaćivala kamatu, prvog meseca u jednom iznosu, a narednog meseca u dvostruko većem iznosu. Napominjem da u režimu automatskog prenosa sredstava nije bilo nikakve kamate. Da bi h dobio objašnjenje negativne kamate na izvodu morao sam da čekam 30 minuta do javljanja operatera. Objašnjenj ekoje sam dobio je da je ovo urađeno na preporuku NBS-a i da su me obavestili mejlom. A u mejlu nejasno objašnjenje iz koga se ne može zaključiti da se moratorijum odnosi i na kreditne kartice za kupovinu. Ovo je čista pljačka od strane banaka koja je aminovana od NBS-a.

Lazić

28.07.2020. 12:26

Poštovana gospođa Tabaković ne bi trebalo da se hvali činjenicom da je preko 90% dužnika koristilo ovu mogućnost prvi put. Koristili su iz dva razloga - prvo zato što ogromna većina nije razumela da će im biti obraćunavata DUPLA kamata za period moratorijuma, najviše zato što je NBS zvanično objavila da neće biti nikakvih dodatnih troškova za građane! A onda se ispostavilo da će u stvari građane moratorijum koštati od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra više, u zavisnosti od visine kredita koji su uzeli! NBS se poziva na Zakon o obligacionim odnosima po kom kamata ne spada u troškove - što je, blago rečeno, skandalozna obmana stanovništva koje ne poznaje pravnu terminologiju, već, sasvim očekivano "nema dodatnog troška" tumači kao "koštaće me isto". A to što je građanima prebačena odgovornost da moraju da eksplicitno odbiju moratorijum ako ga ne žele je posebna priča. Da zaista nema uticaja na povećanje duga u krajnjem zbiru, to bi imalo smisla. Ali da moratorijum povećava iznos koji građani treba da plate, a da se to automatski aktivira ako neko ne odreaguje - to je zaista vrhunac bezobrazluka.

Vesna

28.07.2020. 18:46

Nije mi jasno, banka ponudi zastoj u otplati svojim klijentima npr. 30.07. pri čemu je rok deset dana da se klijenti izjasne. Kako onda, "Dužnicima je omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza bankama i davaocima finansijskog lizinga koje dospevaju u periodu od 1. avgusta 2020. godine zaključno sa 30. septembrom." Meni se skida rata petog u mesecu, a moja banka npr. ponudi zastoj 30.07. i čeka deset dana izjašnjenje klijenata. Da li to znači da će mi rata biti redovnpo naplaćena 05.08.2020.