МАЛИ САОПШТИО ДОБРЕ ВЕСТИ: Уплата запосленима ће бити извршена до 10. августа, за оне са средњом школом 20 хиљада динара

Novosti online

25. 07. 2020. у 09:39 >> 10:24

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће држава за други пакет мера за помоћ привреди за ублажавање негативних последицa кризе услед Ковида 19 издвојити још око 66 милијарди динара.

МАЛИ САОПШТИО ДОБРЕ ВЕСТИ: Уплата запосленима ће бити извршена до 10. августа, за оне са средњом школом 20 хиљада динара

Фото: Принтскрин Прва ТВ

Он је гостујући на ТВ Прва рекао да ће држава за 60 одсто од износа минималне зараде за два месеца издвојити 36 милијарди динара, док ће одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец коштати око 30 милијарди динара.

Прва уплата биће до 10. августа, док друга уплата следи у септембру.

- Додатних 66 милијарди динара ће држава одвојити у другом пакету мера како би подржала привреду и то је сјајна вест за привреднике, од марта смо кренули са мерама и једна смо од ретких земаља која ће имати шест месеци економских мера за подршку привредницима- рекао је министар.

Он је подсетио да је досадашњи пакет подршке био вредан 5,1 милијарду евра.

Како је додао, поносан је што је Србија једна од ретких земаља у свету која може да се похвали оваквом подршком привредницима.

- У овом тренутку не знам земљу која је оваквим свеобухватним мера подржала привреднике - рекао је Мали.

Рекао је да су финансије стабилне, да има новца и да је испуњено све оно што је обећано.

Програм "Моја прва плата", је одличан, јер они који су завршили средњу школу, а запосле се, држава ће издвојити 20 хиљада динара за њихову плату, а за оне који су завршили факултет издвојићемо 24 хиљаде динара по запосленом, а послодавац ће платити остатак.

ПРИВРЕДНА АКТИВНОСТ У СРБИЈИ НИЈЕ СТАЛА,100 ЕВРА ПОМОГЛО

Привредна активност у Србији није стала за време кризе изазване пандемијом вируса корона, а томе је допринела и мера помоћи пунолетним грађанима од 100 евра које су враћене у привредне токове и кроз ПДВ се вратио у буџет, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Како је навео, у јулу се очекивало прилива у буџет 45,5 милијарди динара, а остварено је 50,1 милијарда.

Такође, очекивало се 20 милијарди динара прилива од ПДВ, а добијено је четири милијарде више и то, како каже Мали, управо због тога што привредна активност у Србији није стала.

- Тих 100 евра се осетило, људи су куповали, то се осликало и кроз наплату ПДВ и сада се види ефекат тога. У економском смислу та мера је апсолутно оправдана и као што смо очекивали тај новац се вратио у привредне токове, инвестирсан је и ПДВ се вратио у буџет - казао је Мали на ТВ Прва.

Додаје да је та мера била важна и у психолошком смислу код грађана јер на почетку је постојао страх, а та мера је држави послужила да врати оптимизам и да покажу грађанима да је ту држава на које могу да се ослоне.

- Када погледате структуру наших мера, погодили смо у центар, оно што је привреди било потребно, али оно што је важно јесте да држава показује колико је одговорна и да грађани могу да се ослоне да ћемо кроз одговорне мере да спроводимо одговорну економску политику - казао је Мали.

Упитан одакле новац држави да исфинансира све мере, Мали каже да ћуп не постоји, али да постоји одговорна економска политика која се спроводи од 2014. године.

Подсећа да је 2013. Србија била пред ивицом банкрота, а да се онда ушло у тешке реформе што нас је довело до тога да у претходне четири године имамо суфицит у буџету, стабилизован јавни дуг и удео јавног дуга у БДП, што даје могућност да се задужимо и добијемо и привучемо нова средства.

Мали каже да се за други пакет мера Србија није задужила, као и да за први јесте и истиче да смо имали кредибилитет да тај новац добијемо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)