"МИСТЕРИЈА 13. СПРАТ" СТИЖЕ У БЕОГРАД: У "Београду на води" прате светски познати феномен

З. Р.

24. 07. 2020. у 14:12

МИСТЕРИЈА 13. СПРАТ СТИЖЕ У БЕОГРАД: У Београду на води прате светски познати феномен

Фото: Игор Петровић

У СРБИЈИ и Београду, за разлику од бројних светских метропола, нема много зграда које имају више од 13 спратова, али тамо где их има он је само још један спрат у низу, ни по чему различит од преосталих.

У светским метрополама, међутим, овај спрат се, због сујеверја, готово традиционално "прескаче" у хотелима, а ни на апартмане се не каче плочице са овим бројем, јер их гости - избегавају.

Према истраживању највећег произвођача лифтова у Њујорку, 13. спрат је у скоро 90 одсто хотела изостављен са контролне табле у лифту, а ускоро ће то бити случај и у Кули Београд, која се гради у оквиру "Београда на води". Уместо уобичајеног 13. спрата, предвиђен је дупли ниво, а овај број се неће налазити ни на контролној табли једног од 11 лифтова, колико ће их бити у згради.

У Кули Београд, новом симболу српске престонице, првих 12 спратова предвиђено је за хотел The St. Regis Belgrade, док ће се од 14. до 39. спрата простирати први St. Regis брендирани станови у Европи.

Кула Београд, будућа највиша зграда у Србији, већ броји више од 13 спратова. Тренутно се изводе радови на плочи 17. спрата, док су зидови језгра одмакли и који спрат више - до 20. нивоа. Изградња улази у грађевински најзахтевнију фазу - ону у којој силуета Куле ротира за 90 степени у односу доњи део. Цео дизајн новог симбола престонице инспирисан је београдском историјом, урбаном културом и природним окружењем, а део на којем се Кула "извија" симболизује оближње ушће Саве у Дунав.

Сујеверје везано за број 13 преноси се већ годинама и на тржиште хотелијерства, па инвеститори, иако сами можда нису сујеверни, ипак одлучују да, због својих гостију, заобиђу овај број. Није редак случај и да назив овог спрата упишу другачије, па се тако често може срести слово М, као 13. слово абецеде уместо овог броја или обележја 12б, 14а или ако је то последњи спрат, онда је резервисан за пентхаус апартмане.

Њујорк је град који је познат по великом броју облакодера. Према проценама једне од најпознатијих тамошњих компанија - "Отис", која се бави производњом лифтова, у 80 до 90 одсто зграда у којима су уграђивали лифтове одлучено је да се 13. спрат изостави. Није он тек тако нестао, у пројекту постоји, али посетиоцима није доступан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Ranko

25.07.2020. 08:42

@Aberdar - Svako ko se oseća da je građanin Beograda ima pravo na izbor simbola koji ga motiviše ili mu se divi,ili pak ima sentiment u vezi tog simbola.A mešati politiku(već potpuno potrošenu)postaje bljutavo i smešno.