ЗАПОСЛЕНИМА 155 ЕВРА ВЕЋ ОД 10. АВГУСТА: Све што треба да знате о новој државној помоћи

Е. Б. ТАЛИЈАН / С. БУЛАТОВИЋ

24. 07. 2020. у 09:36

ДРЖАВА ће за јул и август за предузетнике и све раднике микро, малих и средњих предузећа исплатити 60 одсто минималне зараде, за један месец ће бити одложено плаћање пореза и доприноса, а додатни мораторијум на кредите за физичка и правна лица почеће да важи од 1. августа.

ЗАПОСЛЕНИМА 155 ЕВРА ВЕЋ ОД 10. АВГУСТА: Све што треба да знате о новој државној помоћи

Фото ВН

Ускоро креће и нови пројекат "Моја прва плата". То је предвиђено новим мерама за сузбијање економске кризе изазване пандемијом вируса корона. Министар финансија Синиша Мали најавио је јуче да ће прва уплата запосленима стићи до 10. августа, а друга следи у септембру. То је, како је навео, 18.000 динара по раднику, односно око 155 евра.

- Досадашњи пакет подршке био је вредан 5,1 милијарду евра, а ова додатна издвајања ће државу коштати још око 66 милијарди динара - рекао је Мали, образлажући пакет помоћи који је најавио председник Србије Александар Вучић. - То је износ од 5,7 милијарди евра, што је 12,2 одсто БДП-а. Држава ће за 60 одсто износа минималца за два месеца издвојити 36 милијарди динара, док ће нас одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец коштати 30 милијарди динара.
Он је додао да се очекује да почетком наредне недеље на седници Владе буде усвојен и правни акт којим ће јасно бити дефинисан наставак директне помоћи за привреднике.
- Ретко која земља у свету, чак и оне које су много богатије од нас, може да се похвали оволиком подршком чији је удео у БДП-у чак 12,2 одсто и директним давањима привреди у периоду од скоро пола године - оценио је министар.
Председник Александар Вучић најавио је да ускоро креће и пројекат "Моја прва плата" који подразумева да ће држава девет месеци плаћати привреднику 20.000 динара за запошљавање једног свршеног средњошколца, а 24.000 динара за факултетски образованог.
Саговорници "Новости" истичу да су најављене мере значајне и да ће ублажити негативне последице пандемије на економију. Из Уније послодаваца указују да ће помоћ имати позитиван ефекат, али да је требало селективно да се распоређује како би највише добиле најугроженије компаније.
Председник ПКС Марко Чадеж оценио је да ће се нове мере помоћи показати као једна од најважнијих одлука за очување привреде и да ће сачувати кичму малих и средњих предузећа.

ПРВИ ПАКЕТ

ПРВИ, како су га надлежни назвали системски, пакет помоћи привреди вредео је 5,1 милијарду евра. Највећи део, чак 2,2 милијарде евра, одвојено је за ликвидност предузећа. Од тога за повољне кредите Фонда за развој 200 милиона евра, а око две милијарде евра за гарантне шеме за банкарске позајмице. До краја месеца се очекује да буде пласирано укупно око милијарду евра намењених за ликвидност.

Око 1,3 милијарде евра је коштало одлагање пореских обавеза предузећа. Ту се мисли на три месеца почека за порезе и доприносе на плате, као и порез на добит правних лица, па и праштање пореза на додату вредност у одређеним случајевима. Исплата три минималца коштала је укупно близу 800 милиона евра.

- Ово је хитна интервенција проузрокована ситуацијом коју имамо на терену - казао је Чадеж. - Ове мере одржавају нашу економију и чувају је у односу на оно што се дешава сада, а онда ћемо ићи даље да видимо како да генеришемо раст, помогнемо извозницима...

Говорећи о следећим корацима које треба предузети, Чадеж истиче да очекује хитну помоћ туризму и путничком саобраћају, јер су у условима пандемије практично изгубили тржиште.
Он је указао да је анкета ПКС показала да је 80 одсто испитаних предузећа средства која су добила од државе искористила на ликвидност и за решавање тог проблема за наредних шест месеци, што је, како је оценио, веома значајно. Продужавање мораторијума на кредите, Чадеж оцењује као меру која предузећима омогућава да "дишу" .
Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца Србије, сматра да је најављена помоћ предузећима добра вест и да ће имати позитиван ефекат.
- Међутим, проблем је што у овим мерама нема селективности, а већи износ средстава је требало већ сада да иде најугроженијим компанијама и секторима - истиче Атанацковић. - На пример, хотели и ресторани нису уопште радили, требало је они да добију више од неких који су пословали готово неумањено.
Он додаје и да би било неопходно да се порези и доприноси и за јул и за август пребаце на наредну годину и да се плаћају у ратама, као што је био случај са мерама које су обухватиле претходна три месеца:
- Сада смо више него икад сви на истој позицији, и послодавци и синдикати и Влада, јер нам се интереси у потпуности поклапају.  Свима нам је циљ да се спречи отпуштање запослених и да се обезбеди наставак функционисања привреде. Треба да нађемо најбоља, заједничка решења, која вероватно неће бити лака јер је чињеница да ћемо имати тешкоће као и цео свет.

ДОБРО И ЗА РАДНИКЕ И ЗА ПОСЛОДАВЦЕ

ЉУБИСАВ Орбовић, председника Савеза самосталних синдиката Србије, оцењује да су најављене мере добре и за раднике и за послодавце.

- Ово је наставак претходног пакета, који ће радницима обезбедити зараде и сачувати им послове, а послодавцима одређена средства - истиче Орбовић. - То је значајна помоћ и ако корона не буде трајала предуго имаћемо позитивне резултате.

Економиста Иван Николић истиче да ће најављена помоћ привреди ублажити негативне последице:

- Ово ће "купити" још два месеца, па ћемо да видимо како ће се здравствена ситуација одвијати и шта ћемо даље. Извори финансирања те помоћи ће доћи из неког новог задуживања, али треба истаћи и да захваљујући претходним мерама привреда има боље резултате у другом тромесечју, у односу на оно што је планирано и прогнозирано.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)