МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Мере морају да подстакну привреду и сачувају радна места

Новости онлине

21. 07. 2020. у 20:16

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Мере морају да подстакну привреду и сачувају радна места

Фото: Принтсцреен

ДРЖАВА је преузела на себе највећи терет кризе и помогла привреди, чиме је спречен најгори сценарио отпуштања радника, а у сарадњи са привредом разматраће се коначни ефекти мера и томе каква врста помоћи им је даље потребна, каже министар финансија Синиша Мали.

Он је гостујући у емисји „Око“ на РТС рекао да ефекат мера да буде такав да подстакне раст привреде и сачува радна места.

Истиче да је држава изашла са озбиљним и свеобухватним пакетом мера помоћи привреди и да је преузела највећи терет кризе.

Истиче да се мере још примењују и да ће се у септембру видети право стање ствари.

- Најреалније је да о ефектима говоримо и септембру јер је ово месец у коме још важи подршка и мере за ублажавање последице Ковида, а тада ћемо знати какви су приливи, како је реговала ЕУ на овај пакет помоћи, како нам иде са извозом, затим какав је здравствена ситуација... - рекао је Мали.

Након тога, каже, разматраће се конкретније какав је пакет мера или подршке даље потребан привреди, истиче.

- У овом тренутку досадашњи ефекат мера је такав да нема масовних отпуштања радника, што је сценарио И у многим јачим земљама од наше, нема затврања фабрика, продавнице су нам све време биле пуне - рекао је Мали.

Наводи и да нико не може да предвиди каква ће ситуација услед корона вируса бити наредних месеци и да се у сарадњи са Републичким заводом за статитсику и ПКС ради истразивање, односно анкета у предузећима о томе са каквим се изазовима суочавају, И како функционишу.

- Оно што је веома важно је да постоји поверење између владе, државе и привреде. Слусамо се међусобно, и радимо заједно, тако је дефинисан први сет мера, а сада ћемо даље да видимо како можемо да подржимо привреду - рекао је Мали.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O stanju naše ekonomije za vreme pandemije koronavirusa upravo u emisiji “Oko ekonomije” na #RTS

Објава коју дели Siniša Mali (@mali_sinisa) дана 21. Јул 2020. у 9:31 PDT

Министар финансија каже да је ситуација озбиљна, али да се показало да можемо да се носимо са њом и боримо за свако радно место.

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж рекао је да је влада реаговала брзо и адекватно да сачува „кичму привреде“ и да је важно да није дошло до отпуштања радника.

Чадеж каже да ће даље бити тешко као и свуда у свету, али да је урађено све што је могло да проблема у привреди буде што мање.

Истиче да се сада пажња усмерена на то да се види који сектори су највише погођени и коме је највише потребна помоћ.

- Немамо више могућности да помажемо линеарно свим секторма. Сада радимо детаљну анализу где можемо највише да помогнемо и где је то најпотребније - рекао је Чадеж.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

peki

22.07.2020. 08:57

"prodavnice su nam sve vreme bile pune", "nemamo više mogućnosti da pomažemo linearno svim sektorima". Ako su već prodavnice uvek bile pune zašto su vlasnici dobili po 30.000 za svakog radnika tri meseca. Oni inače i ne daju veće plate. Zbog toga sada neće moći da dobiju pomoć ni oni kojima je stvarno potrebna.