МАЊА РАТА, КОШТА ВИШЕ: Дужници за кеш кредите могу да продуже рок отплате у својим банкама

Б. Царановић

21. 07. 2020. у 09:00

МАЊА РАТА, КОШТА ВИШЕ: Дужници за кеш кредите могу да продуже рок отплате у својим банкама

Архива Новости

НОВИ прописи Народне банке Србије, који банкама омогућавају да јефтиније рефинансирају кредите грађанима и одложе исплату за две године, почели су у понедељак да се примењују.

Да ли ће, међутим, дужник успети да продужи отплату за 24 месеца, смањи рату и рефинансира кредит, зависиће од процене банака, у складу са својом кредитном политиком, каталогом производа и сопственом проценом ризичности сваког клијента.

Извршни одбор Народне банке Србије усвојио је прописе који ће омогућити лакшу отплату одређених кредита одобрених до 18. марта ове године, на седници пре недељу дана. Нови прописи се односе на потрошачке кредите, укључујући и оне одобрене за куповину моторних возила, готовинске или друге позајмице, изузимајући стамбене кредите и минус по текућем рачуну.

Како у НБС кажу, овим прописима банкама се отварају додатне могућности да у току ове и наредне године дужницима који су се задужили пре наступања ванредних околности понуде одговарајуће олакшице у отплати тих кредита, а да се то не одрази негативно на пословање банака.

Иако, како кажу у Народној банци Србије, одлуке које су донете на последњој седници Извршног одбора НБС одржаној 9. јула нису обавезујуће за банке, НБС очекује да ће оне у што краћем року и што већем броју применити олакшице. Како смо незванично чули у банкама, клијенти се већ увелико распитују, али нема званичне информације да ли је некоме и одобрена нова отплата.

- Банке ће моћи дужницима да понуде рефинансирање или промену датума доспећа последње рате потрошачких, готовинских и осталих кредита, изузимајући стамбени кредит и минус по текућем рачуну, одобрених до 18. марта 2020. године, и то на додатна 24 месеца дуже у односу на тренутно важећи режим рокова отплате тих кредита. То подразумева рок отплате до седам година у току ове године, до шест година у току 2021. године, до осам година за потрошачке кредите одобрене за куповину моторних возила невезано за годину - објашњавају у НБС.

Архива Новости

Још једна новина је и то што сада банке клијентима могу да понуде олакшице и у случају да је после рефинансирања, промене датума доспећа последње рате, кредитно оптерећење дужникових прихода, односно степен кредитне задужености већи од 60 одсто.

- Стимулисањем одобравања олакшаних услова отплате кредита становништву Народне банке Србије умањују се ризици од раста стопе проблематичних кредита у овом сегменту кредитирања у периоду након истека мораторијума, доприноси се ублажавању последица кризе у овој и наредној години и стварају се услови за креирање додатне потрошње физичких лица - поручују из Централне банке.

ПОВОЉНИЈЕ ИЗ ГАРАНТНЕ ШЕМЕ

Извршни одбор НБС донео је на ванредној седници Одлуку о допуни Одлуке о каматним стопама, којом се омогућава да се динарски кредити које банке одобравају клијентима у оквиру Гарантне шеме буду још повољнији. Народна банка Србије ће банкама надоместити смањење каматне стопе на динарске кредите у оквиру Гарантне шеме у износу од 0,50 п.п., а банке ће, у складу са својим пословним политикама, моћи да их одобравају и по повољнијим условима.

Банке ће имати обавезу да извештавају НБС о износу кредита из Гарантне шеме које одобравају са "повластицом", као и о каматним стопама на те кредите.

МОЖЕ И ДО ДЕВЕТ ГОДИНА

УКОЛИКО је неко, рецимо, пре три године узео кредит на рок отплате од седам година, банка дужнику до краја ове године може да одобри нови кредит за рефинансирање на рок отплате до девет година - објашњавају у НБС.

- Дакле, у том случају банка би затворила кредит из 2017. године и направила нови отплатни план на рок отплате од рецимо осам година и 11 месеци, при чему је неопходно да буде испуњен услов да износ одобреног кредита за рефинансирање не може бити већи од преосталог неотплаћеног износа кредита који се рефинансира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)