НА ПАУЗИ 12.000 ПРЕДУЗЕТНИКА: Због пандемије и теста самосталности у 2020. велики број привремено одјављених

С. БУЛАТОВИЋ

18. 07. 2020. у 13:00

НА ПАУЗИ 12.000 ПРЕДУЗЕТНИКА: Због пандемије и теста самосталности у 2020. велики број привремено одјављених

Фото АП

ДЕО предузетника и даље не успева да нормализује пословање. Иако им у новом налету пандемије није забрањен рад, одређени број се и даље - сам одјављује.

Од почетка године до половине јула делатност је привремено одјавило њих 12.185. Током читаве прошле године на овај корак се одлучило 10.315 предузетника, подаци су Агенције за привредне регистре.

Тешки услови пословања нису увек разлог за привремену одјаву. Како објашњавају у АПР, привремени прекид обављања делатности, по Закону о привредним друштвима, могу да пријављују само предузетници. Они то чине у случају када немају пословођу на кога могу пренети обављање делатности за време коришћења годишњег одмора, дуже спречености обављања делатности и сличних разлога.

- За време привременог прекида обављања делатности, предузетник се води као активан у регистру привредних субјеката, али му не теку пореске и друге обавезе за време трајања пријављеног прекида - кажу у Агенцији за привредне регистре. - Током ове године међу онима који су привремено одјавили делатност највише је предузетника који се баве рачунарским програмирањем, консултантским активностима у вези са пословањем, фризерски и козметички салони, ресторани и покретни угоститељски објекти, консултанти у инфирмационим делатностима и такси превозници.

КРЕЋУ ХРАБРИ

ГОДИНА обележена пандемијом, ванредним стањем и скоро паралисаним пословањем у одређеним гранама, није свима утерала страх у кости. Од почетка године основано је 4.548 фирми, свега 2,4 одсто мање него лане. Предузетници су били опрезнији. У подухват је кренуло њих 13.577, што је 37,7 одсто мање него прошле године.

И поред тешких услова пословања, број оних који су окачили катанац је мањи него лане. У овом периоду угашено је 1.786 фирми, што је четири одсто мање него лане. Међу предузетницима, од посла је одустало њих 1.862, што је 15 одсто мање него лане.

У случају програмера, а њих је скоро 5.000 међу одјевљеним, пандемија није главни разлог паузе. Од почетка марта предузетници да би остали паушалци морају да прођу тест самосталности. У ИТ сектору се, међутим, дешавало да велике компаније уместо да запосле раднике, ангажују их као предузетнике. Они, између осталих, не би прошли ову проверу, па је то вероватно разлог што се одређени број одлучио за одјаву.

- Предузетници су привремено прекинули пословање због отежаних услова које је изазвала корона, али они нису већина - сматра Снежана Митровић из Удружења Рачуноводствена комора Србије. - Највише је међу њима паушалаца који су одустали због теста самосталности. Уколико се утврди да нису самостални, прети им додатно пореско оптерећење прихода које остварују од услуга и промета добара са другим правним лицима. Упозоравали смо Министарство финансија какав ће ефекат имати те законске измене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)