МИНИСТАР МАЛИ: Сјајне вести, по први пут у историји, Србија најбоља у Европи

Novosti online

16. 07. 2020. у 18:30 >> 20:13

НАКОН вести да је Србија у првом кварталу остварила раст од 5 одсто БДП-а што је потврдила Европска комисија, јавности се обратио министар финансија у Влади Републике Србије.

МИНИСТАР МАЛИ: Сјајне вести, по први пут у историји, Србија најбоља у Европи

К.Михајловић

Мали је говорио о пакету мера државе како би се помогло привреди и свим грађанима, привредном расту Србије и догађајима који нас чекају на јесен.

"Очекујемо резултате за други квартал и по свим прогнозама и пројекцијама, ко год да их прати, да ли је то ММФ или Светска банка, Србија ће имати најбољи резултат у Европи ове године. Треба доста радити на томе да се то и задржи, али већ следеће године идемо са високим стопама раста 6,5 и 7 одсто, тако да са те стране, Србија је спремно дочекала ову кризу са корона вирусом", рекао је Мали гостујући на ТВ Прва.

Мали је подсетио да је Србија у претходне четири године имала суфицит у буџету и напоменуо да је низак ниво јавног дуга омогућио да се подржи привреда у ситуацији са корона вирусом.

"Србија је избегла најцрњи сценарио. Код нас немате ни масовних затварања фабрика, немате ни масовног отпуштања запослених и све је то последица одговорне економске политике", истакао је Мали.

Председник Уједињених гранских синдиката "Независност" Зоран Стојиљковић рекао је да ће у септембру имати милион незапаслених, а Мали оцењује да је реч о веома неодговорној и произвољној изјави.

"Ширити панику и страх на такав начин без икаквих аргумената у условима када су људи већ довољно уплашено због корона вируса је потпуно неодговорно. Те смо приче чули пре четири или пет месеци када су поједини економисти такође говорили о томе да ће у Србији бити милиони гладних и да ће све фабрике бити затворене и то се није десило", поручио је Мали.

Мали је у том смислу навео да су до данас привреда и грађани из буџета подржани са укупно 2,3 милијарде евра.

Мали је навео да то министарство заједно са Заводом за статистику и Привредном комором Србије ради анкету у којој учествује више од хиљаду компанија које ће до 10. августа одговорити са каквим се изазовима суочавају и на основу тога ће бити пројектован и буџет за 2021. годину.

ПРИЛИВ У БУЏЕТ 4,6 МИЛИЈАРДИ ВЕЋИ ОД ОЧЕКИВАНОГ

Прилив у буџет по основу ПДВ-а је 50,1 милијарду динара, што је за 4,6 милијарде више од очекиваног, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

"Охрабрују ме подаци, које смо добили јуче, 15-ог у месецу. Очекивали смо прилив од ПДВ-а 45,5 милијарде, а укупно смо остварили 50,1 милијарду. То је 4,6 милијарде више него смо предвидели ребалансом бужета", рекао је Мали за Тањуг.

Још је значајније што је у тој цифри, највећи део домаћи бруто ПДВ, што је показатељ интензивне привредне активности у земљи, навео је Мали.

"Много је боље него што смо очекивали у фебруару или марту када смо правили ребаланс. Охрабрује ме то, из месеца у месец бољи су нам резултати по питању прилива у буџет, интензивне привредне активности. То охрабрује да ћемо испунити планове и да ћемо до краја године бити и остати први у региону и у Европи по стопи раста", рекао је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (4)

Sandra

16.07.2020. 20:21

U ovim teškim vremenima lepo je čuti dobre vesti. Ipak sve je relativno. Treba biti iskren do kraja i reći da mi i nemamo neku industriju pa onda je jasno zašto nismo pogođeni prestankom rada nečega što nemamo. Kada se uzmu konkretna preduzeća onda se vidi da u Smederevskoj železari radi samo jedna peć, da kragujevački Fijat nije radio mesecima i pre korona virusa itd. Što se tiče malih privrednika oni se gase. Autoprevoznici, ugostitelji, hotelijeri, muzičari, filmadžije, glumci, scenaristi, sportisti nižeg ranga i ko zna još ko - svi gladuju.