СИНИША МАЛИ ПОРУЧИО: Вакцина је најважније решење за нашу привреду

Novosti online

16. 07. 2020. у 08:25

СИНИША МАЛИ ПОРУЧИО: Вакцина је најважније решење за нашу привреду

Фото: Print screen

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је да је у последња три месеца више од 10.000 кредита подељено привреди, да су плате у јавном сектору и пензије сигурне и да је држава испунила обећање дато грађанима.

Мали је, гостујући у Јутарњем програму РТС, рекао је да је 2,3 милијарде евра исплаћено као подршка помоћи српској привреди.


-Сада смо у другој половини јула месеца, који је последњи месец спроводења мера подршке. Када саберемо све три минималне зараде, новчану помоћ од 100 евра и одлагање кредита, то је укупан износ од 278 милијарди динара у кешу. Обећање које смо дали пре пар месеци смо испунили- рекао је министар.

- Наше финансије су биле стабилне да издрже први удар. Број запослених на 30. јуни у односу на фебруар је већи него у односу на претходних неколико месеци. То је прави податак, доста радних места је отворено. Преко 1.100 предузећа преко Фонда за развој и преко пословних банака учествовало је у расподели помоћи у оквиру сета нових мера за помоћ- рекао је министар Мали.

До краја овог месеца до милијарду евра биће пуштено у промет за предузећа која су тражила кредите за ликвидност.

-Сада треба бити паметан и видети шта и на који начин ће се дешавати у наредном периоду-нагласио је министар.

-До 1. новембра не очекујем веће помаке на тржишту рада. Увелико припремамо буџет за 2021. годину. Послате су инструкције за све будуће кориснике, очекује се да до првог септембра сви дају своје циљеве -поручио је Мали.


- Нисам склон да излазим са великим и бомбастичним изјавама и обећањима. Дајте да видимо кроз анкету тржишта где су проблеми, па да заједно направимо неки програм. Привредници сада виде озбиљну економску политику и мотив да остану у Србији - нагласио је Синиша Мали.

МИНИСТАР О ВАКЦИНИ

-Уколико добијемо вакцину, то је најважније решење за нашу привреду. Једини начин је вакцина. Ми нисмо изоловано острво-поручио је министар.


ИСТРАЖИВАЊЕ

-Заједно са ПКС и Заводом за статистику се тренутно спроводи највеће истраживање, преко 1.000 предузећа учествује. Истраживање је у вези са тим како смо до сада спровели ове мере, како су реаговали купци, добављачи. То је најсвеобухватнији могући преглед ове ситуације. Сада ћемо видети који су сектори више и мање погођени, па ћемо знати како да реагујемо. Оно што ми желимо је да уместо да предвидамо, имамо базу података-рекао је министар.


ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ СИГУРНЕ

- Петнаести је дан у месецу када увек добијамо уплату ПДВ-а. Десет одсто имамо више упркос епидемији. Немамо проблема са ликвидношћу. Једна лепа вест за грађане Србије, пензије су сигурне, плате у јавном сектору су сигурне-изјавио је Мали.

 

"ВУЧИЋ ЋЕ ОДЛУЧИТИ ДА ЛИ ЋУ БИТИ МИНИСТАР"

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће председник Србије Александар Вучић одлучити да ли ће он остати на тој функцији и у новој Влади Србије.

-То није питање за мене. Ја бих волео да будем у његовом тиму, а та одлука зависи од Вучића- рекао је Мали за РТС, упитан да ли ће остати на месту министра финансија и у идућој влади.

Мали каже да не размишља о томе и да је његова жеља и обавеза у овом тренутуку да припреми буџет за 2021. годину тако да означи излазак Србије из кризе, да се Србија врати на стопе раста из првог квартала ове године.

-Ко ће бити министар и у влади је питање за председника државе. Мени је драго да је он добио поверење грађана за свој рад, да су грађани прихватили његову визију и идеју раста и развоја- рекао је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

peki

16.07.2020. 08:55

Plate u javnom sektoru sigurne, a šta je sa privatnim?. Ako privatna firma ne može da ostvaruje prihod, kako će moći da isplati plate, bez obzira što su to uglavnom neki iznosi na minimalcu ili niži. A osim toga taj privatni sektor treba i da puni budžet, da bi se isplatile penzije i plate u javnom sektoru.

Bonaparta

16.07.2020. 09:15

Imate i bolje i efikasnije rešenje za zatvorene prostore. Kao što ste postavili dezifenkcione tunele pre ulaska u bolnice razvedite po proizvodni pogonima cevi i prskajte na svakih sat vremena u svim proizvodni pogonima alkoholom sva radna mesta. Alkohol ubija virus pa nema ni prenosa.

Ivana

16.07.2020. 09:17

Svi znamo, da će biti penzija, i plata i javnom sektoru, a mi privatnici kojima je posao opao za više od50%kako mi da se izborimo sa svim problemima, dajte makar olakšicu plaćanja doprinosa i poreza za50%da bi svi opstali, da ne bude da svi zatvorimo firme, jer trenutno možemo da zaradimo samo drzavu da isplatimo i da nama ništa ne ostane. Nisam imala pravo pomoći minimalca, jer sam otpustila radnicu na mesto frizera, a zaposlila kozmetičarku, i ako nisam imala pravo na minimalac, uspela sam, da nekako isplatim sve doprinose i ne dugujem ništa, dok je drugima bilo lepo30. 000malo li je? Ima li neke evidencije o svemu tome, da se pomogne i nama ostalima koji nismo ostvatili uslov za primanje minimalca od3meseca, ne moraju nam dati novac, ali nek nam umanje doprinose barem u ovih par meseci, dok se sve ne vrati na staro, a ovo će potrajati svima nam je jasno, gde možemo da se obratimo, da nam neko odgovori na ova pitanja, dajte gospodinu Siniša prosledite pitanja

itekako

16.07.2020. 16:18

Vas komentar da je vakcina jedini spas je potpuno netacan. Vidi se da jako malo znate o covekovom organizmu a jos manje o njegovom imunitetu. Umesto sto lobirate za vakcine pre vremena, pametnije bi vam bilo da pricate o zdravoj ishrani, kracem radnom vremenu kako bi radni covek imao dovoljno vremena za sebe, i o tom da svi trebaju povesti racuna o jacanju imuniteta. Dakle, nije na vama da dajete besmislene komentare.