КОРОНА ПОВЕЋАВА ТРОШКОВЕ: Набавка заштитне опреме додатно оптерећује фирме

З. Радовић

среда, 15. 07. 2020. у 17:46

КОРОНА ПОВЕЋАВА ТРОШКОВЕ: Набавка заштитне опреме додатно оптерећује фирме

Фото Н. Карлић

Епидемиолошка ситуација са вирусом корона отежава пословање многим предузећима, а како додатни трошак сада имају и издатке за средства неопходна за поштовање епидемиолошких мера. Фирме су дужне да радницима обезбеде маске, рукавице, неке обезбеђују и гориво за приватни превоз, дезинфекцију радног простора, а послодавци се жале да их све то додатно кошта.

Власник фирме за производњу чарапа "Панон" у Врчину Милан Вукашиновић, каже да ова фирма, која послује 27 година, бележи пад производње 10 до 15 одсто због смањене продаје и повећања производних трошкова, као и због издвајања за заштитна средства.

- Трошкови на дневном нивоу су као да имамо још једног запосленог - каже Вукашиновић за Танјуг. - Запошљавамо 24 радника, а фирма је искористила помоћ државе од три минималца. Без тога не би могли да наставимо да послујемо истим капацитетом. Нисмо осетили драстичан, али ипак бележимо пад у потражњи. Када смо били у ванредном стању, продаја се драстично смањила, имамо онлајн продају, али то не може да замени класичну.

Према подацима чланица Удрузења за приватно обезбеђење и остале услужне делатности ПКС, фирме које се баве дезинфекцијом простора раде дезинфекцију по кубном метру простора, а прскање се обавља до висине од 2,4 метра.

Препорука је да се простор дезинфикује минимум једном до два пута недељно, а цена по којој се ради дезинфекција простора је око 35 динара по кубном метру.

И фирма "Медифарм пласт" из Панчева која се већ више од две деценије бави производњом медицинско-фармацеутске амбалаже и снабдева апотеке, сусреће се са сличним проблемима.

Како каже њен власник Миодраг Грба, организовање рада у новонасталим оконостима захтева месечно издвајање у висини једне плате.

Толико по његовој рачуници месечно кошта дезинфиковање радионица, набавка маски и рукавице за запослене, гориво за њихов долазак на посао сопственим превозом због ризика у градском превозу...

- Ми бисмо волели да радимо овако кад је нормално, не само кад је ванредна ситуација - каже Грба. - Од велике помоћи је у овако тешкој ситуацији била помоћ државе у исплати три минималца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)