ПОМОЋ ДРЖАВЕ ИЛИ БАНКРОТ: Туристички сектор тражи додатне мере за подршку током пандемије короне

З. Р.

15. 07. 2020. у 11:02

ПАНДЕМИЈА је готово "убила" туризам у читавом свету, па и у Србији. У нашој земљи најгоре су прошли градови као дестинације, јер се у њима бележи пад гостију и до 97 одсто.

ПОМОЋ ДРЖАВЕ ИЛИ БАНКРОТ: Туристички сектор тражи додатне мере за подршку током пандемије короне

НЕИСПЛАТИВО Мали број путника користи аутобуски превоз

Иако је држава донела економске мере помоћи, у овом сектору истичу да им оне нису довољне за опоравак. Због тога, власници предузећа, који се баве туризмом, траже посебан пакет помоћи за јавни превоз путника, хотелијере, агенције и угоститеље.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА, истиче да туристички сектор нема перспективу и да ће многа предузећа у овој грани привреде без конкретне помоћи државе - банкротирати. Промет агенција пао је за 90 одсто у односу на исти период прошле године.

- Око 100.000 људи у Србији непосредно или посредно зависи од туризма - напомиње Сеничић. - Биће то изузетно велики социјални ударац, ако не добијемо неку врсту помоћи.

Превозници од државе траже да им отпишу порезе и доприносе на зараде запослених за три месеца, који су само одложени и који би требало да се плаћају од 2021. године на 24 рате. Они, такође, предлажу да од јануара следеће године акциза на евродизел гориво за транспортне намене буде 39 динара по литру, што би, како тврде, српским превозницима омогућило услове за економски одрживо пословање.

САМО ЗА УГРОЖЕНЕ

ПОМОЋ сада није потребна свима, нарочито не онима који су били отворени преко зиме и сада могу да раде и да преживе - сматра Георги Генов, председник удружења ХОРЕС. - Тренутно није питање бизниса и зараде, већ преживљавања. Због тога ћемо тражити од државе да помогне хотелијерима и угоститељима у градовима, који се тренутно налазе у катастрофалном стању. У Србији око 180 хотела не ради.

- Трећа мера односи се на неповратне субвенције на име трошкова и дажбина које редовно плаћамо на име основних средстава и трошкова одржавања аутобуских система када возила не раде - објашњавају у Пословном удружењу друмског саобраћаја "Србијатранспорт". - Очекујемо да оне буду бар на нивоу 50 одсто губитака у првој половини године, односно око 30 милиона евра. Сматрамо да субвенцију треба определити послодавцима на основу броја запослених или броју аутобуса који поседују извод лиценце.

У "Србијатранспорту" истичу да су губици друмског превоза путника у првој половини године премашили 60 милиона евра. Они наводе и да је у овом сектору забележен пад прихода за 63 одсто у односу на исти период лане. Највише су погођени туристички и међународни превоз путника, са 85 одсто, затим међумесни линијски превоз са 70 одсто, док је јавни градски превоз претрпео штету од око 40 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Pavle Andjelic

15.07.2020. 14:50

Zar je moguce da treba pomoc za velike agencije.Pa one su uzele u napred veliki novac i treba da vracaju tek 2022.Zar mi neznamo kako oni rade sa Grcim i Turcima .To su price da su novac prebacile partnerima u inostranstvu.Mislim da je ova uredba steta za male agencije a korist za velike agencije.

Nensi

16.07.2020. 00:46

Da, naravno da treba. Shvatite da nikakvog priliva i poslovanja agencije nisu imale od marta meseca, a sve imaju kako zaposlene tako i poreze i doprinose za njih. Velike agencije nisu cak ni uzimale subvencije ili su ih vratile jer im se vise isplati da otpuste po 20 radnika nego drzava da ih ucenjuje za crkvicu koja im ni delimično ne rešava problem. Kao neko ko radi u ovoj struci, ukoliko krenu bankroti samo ce povlaciti jedni druge od agencija, preko prevoznika do hotelijera i osuguravajucih kuca.... A da Vas novac je u inostranstvu jer je plaćen pre marta i po ranom bookingu je prebačen, subvencije i Uredbu je Vlada i izdala iz tog razloga jer je to vrlo dokazivo papiroloski. Tako da ne brinite ne koriste nase agencije Vas novac.

Jasmina

17.07.2020. 08:58

Podrška turističkom sektoru sa izuzetkom turističkih agencija. Putnici ih beskamatno kreditiraju do 2022. godine. Za neke aranžmane su nudili potvrde o zamenskom putovanju putnicima koji nisu želeli da putuju, a onda su te iste aranžmane ponovo prodali. Nije im palo na pamet da od novca koji su dobili, vrate dug putnicima. Ako su novac za smeštaj uplatili partnerima u inostranstvu, šta je sa novcem uplaćenim za autobuski prevoz? Sigurno ga nisu uplatili prevoznicima tri meseca unapred. Turističke agencije uz pomoć YUTA: organizovani lopovluk!