РАСТЕ ЦЕНА МАЛИНА: Килограм у откупу 215 динара

Бета

уторак, 14. 07. 2020. у 22:15

РАСТЕ ЦЕНА МАЛИНА: Килограм у откупу 215 динара

Фото З. Рајић

Председник Асоцијације произвођача малина и купина у Србији Добривоје Радовић рекао је данас да је због повећане тражње то воће почело да поскупљује и да откупљивачи нуде аконтну (почетну) цену од 215 динара за килограм.

"Смањена производња малина у Србији због невремена натерала је власнике хладњача да понуде аконтну цену од 1,83 евра по килограму или 215 динара, што удружење тражи већ две године", рекао је Радовић за Бету.

Додао је да је род малина у Србији ове године смањен за око 50 одсто и да је потражња повећана и у свету због смањеног рода у Пољској и Чилеу, земљама највећим произвођачима тог воћа у свету.

Малине су, како је рекао, постале све траженије и због "Ц" витамина који садрже, а који је неопходан за имуни систем у време пандемије вируса ЦОВИД-19.

Он је рекао да берба купина још није почела, али да се због смањене производње и понуде очекује да аконтна цена буде један евро или 120 динара за килограм.

Додао је да "пољопривредници напорно раде од ране зоре до касно у ноћ да би обезбедили храну за грађане и да и докони треба да се уздрже од стварања неприлика у држави док не прође ова агонија и да тада може да се размишља куда и како".

Радовић је рекао да Асоцијација произвођача малина и купина апелује на грађане да "се уздрже од неодговорног понашања у време пандемије и масовних протеста на улици".

"Апелујемо на грађане да се уздрже од масовних окупљања и нереда јер је у овом тренутку најважније сачувати људске животе, а када престане пандемија нека се боре за права која су им ускраћена, промену власти, или нек одлуче да напусте земљу", рекао је Радовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)