И МАЂАРИ ГРАДЕ БРЗУ ПРУГУ: Од Београда до Будимпеште за четири сата

З. Радовић

уторак, 14. 07. 2020. у 18:27

И МАЂАРИ ГРАДЕ БРЗУ ПРУГУ: Од Београда до Будимпеште за четири сата

Фото Танјуг

РЕКОНСТРУКЦИЈА мађарске деонице брзе пруге Будимпешта-Београд почела је у понедељак. Министар иновација и технологије Мађарске Ласло Палкович рекао је компанијама задуженим за изградњу да припреме за пројекат теку према плану и да се очекује да ће реконструкција бити завршена до 2025. године.

- Реконструкција ове железничке линије ће омогућити Мађарској да постане део најбрже руте за робу која се превози између Грчке и западне Европе - рекао је Палкович. - Истовремено ће се путовање од Будимпеште до Београда смањити за половину. Тренутно се на тој релацији путује око осам сати, а после обнове ће се путовати упола краће.

У реконструкцији пруге учествују кинеска компанија Tiejiuju Engineering and Construction.

Дужина брзе пруге кроз Србију је 178,7 километара. На територији Србије је у току изградња брзе пруге на две деонице, од Београда до Старе Пазове, коју граде кинеске компаније, као и на траси од Старе Пазове до Новог Сада коју граде Руси. Ове две деонице требало би да буду завршене до краја 2021. године, док је почетак изградње на делу ка Суботици одложен због вируса корона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)