СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЕКОЛОШКА ВОЗИЛА: По 8.000 евра за 29 таксиста

З. Р.

14. 07. 2020. у 13:31

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЕКОЛОШКА ВОЗИЛА: По 8.000 евра за 29 таксиста

Фото: К. Михајловић

ПРВИХ 29 таксиста и превозника добило је субвенције од по 8.000 евра за куповину нових аутомобила.

Решења им је потписала министарка грађевинарства Зорана Михајловић. Она је истакла да су одобрене субвенције од 232.000 евра, као и да су до сада поднета укупно 1.442 захтева, који ће бити обрађени у наредном периоду.

- Одобравањем субвенција желимо да подстакнемо куповину нових аутомобила који испуњавају највише еколошке стандарде са моторима "евро 6" или хибридних и електричних аутомобила, како би наши грађани прво добили квалитетнију и безбеднију вожњу, а сви ми чистији ваздух и квалитетније еколошко окружење - рекла је Михајловићева. - Превозници и таксисти са решењима о субвенцији ће потписати уговоре са банкама или лизинг кућама о куповини нових возила, а да након тога ће им у најкраћем року бити уплаћена субвенција од 8.000 евра.

На основу Уредбе о додели субвенција, таксисти и превозници су у обавези да возило не могу да отуђе у наредне три године, а министарство ће од среде почети да обавештава превознике о одобреним субвенцијама.

Таксисти ће субвенцију моћи да искористе на три начина. Новац од државе може бити учешће за наменски кредит за куповину новог аутомобила, као учешће за лизинг или се може користити за плаћање дела купопродајне цене новог возила. Право на набавку имају предузетници и привредна друштва.

У струковним удружењима претпостављају да ће њихове колеге углавном бирати возила средње класе, чија је цена до 17.000 евра, што значи да ће многима држава купити више од половине аутомобила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

gile

14.07.2020. 14:27

Sve sve ali samo 3 godine?! U osnovi drzava/celo drustvo im daje auto gratis ili sa zaradom jer vecina automobila nece izgubiti toliko na vrednosti za to vreme! Trebalo je najmanje 5 godina, koliko je prosek u Nemackoj ili Francuskoj (ima gradova i do 7 godina)