УСВОЈЕНО: Нови пропис за све грађане који су подигли кредите - омогућена лакша отплата

Б.Ца.

понедељак, 13. 07. 2020. у 16:43

УСВОЈЕНО: Нови пропис за све грађане који су подигли кредите - омогућена лакша отплата

Фото: Новости архива

ИЗВРШНИ одбор Народне банке Србије усвојио је прописе који ће омогућити лакшу отплату одређених кредита одобрених до 18. марта.

Усвојена је допуна Одлуке о адекватности капитала банке и измена и допуна Одлуке о управљању ризиком концентрације по основу изложености банке одређеним врстама производа.

Нови прописи се односе на потрошачке кредите, укључујући и оне одобрене за куповину моторних возила, готовинске или друге кредите, изузимајући стамбене кредите и минус по текућем рачуну.

Како је објаснила НБС, усвојеним новинама банкама се отварају додатне могућности да у току ове и наредне године дужницима који су се задужили пре наступања ванредних околности понуде одговарајуче олакшице у отплати тих кредита, а да се то не одрази негативно на њихово пословање.

- Банке ће моћи да дужницима понуде рефинансирање или промену датума доспећа последње рате потрошачких, готовинских и осталих кредита на додатних две године дуже у односу на тренутно важећи режим рокова отплате тих кредита - кажу у НБС. - Те олакшице банке могу понудити дужницима и у случају да је после рефинансирања, односно промене датума доспећа последње рате под условима предвиђеним новим прописима, кредитно оптерећење дужникових прихода веће од 60 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)