13 САВЕТА како се преселити лако и без стреса

Промо

понедељак, 13. 07. 2020. у 20:00

13 САВЕТА како се преселити лако и без стреса

Фото: Промо

Без сумње, селидба је један од стреснијих догађаја у животу. Ми, људи смо бића навике и промене не подносимо најбоље. Понекад чак ни промене на боље.

Везујемо се за своје окружење, већина нас природно “пушта корење.” И када захваљујући животним околностима дође време да променимо адресу, доживљавамо читав низ емоција и реакција које цео процез отежавају и компликују.

Међутим, што се самог “процеса” пресељења тиче, разговарали смо са Сашом Белобрђанином, власником агенције за селидбе Алиса и он нам је дао некоколико савета како да селидба у Београду медјуградска или пак медјународна селидба прође са што мање стреса, нервирања и хаоса.

Радујте се!


Да, пресељење је стресан догађај, међутим, када се све заврши, ваш дом ће бити цакум-пакум сређен, све чисто, а понешто (или све) ново. Пресељење је увек прилика за нови лист, шанса за “нову/новог вас.” Пригрлите себе, и дозовите у мисли све што вас радује у вези пресељења у нови дом сваки пут кад вас обузму негативна осећања везана за сам процес селидбе

Можете чак и да одвојите одређену своту новца да се частите новом “крпицом,” масажом или целим даном у Спа центру, кад све буде готово. Заслужићете!

Не чекајте задњи час


Многи од нас одлажу неизбежно када их чекају обавезе или догађаји са којима не желе да се суоче. Имајте на уму да што дуже чекате, то ће вам бити теже да почнете са припремама. А што дуже одлажете припреме, то ће ваше преселење бити хаотичније и стресније за целу породицу.

Предлажемо да почнете са малим, незахтевним корацима као што је планирање, као и да оставите довољно времена да лагано и без стреса обавите што више задатака пре самог дана заказаног за селидбу.

Добар списак је пола добијене битке


“Селидба подразумева много корака - не само паковање и превоз ствари,” каже Саша.
Ипак, нема разлога да списак ствари које треба обавити уочи и за време селидбе не почнете бележењем задатака који вам прво падну на памет. Ево неких предлога:

Позвати провајдера за кабловску телевизију и обавестити их о промени адресе и информишите се о поступку промене броја телефона и сл.

Одредити ствари за бацање / поклањање / продају
Поставити огласе за продају ствари
Обезбедити кутије за селидбу
Позвати пријатеље и унапред их замолити их за помоћ око сређивања старог стана / куће
Обезбедити неког да причува децу и/или кућне љубимце на дан селидбе
Обезбедити комби превоз, или уколико селите већу породицу заједно са намештајем - камионски превоз
Обавестити комшије на новој адреси о могућности буке на дан селидбе

Фото: Промо

 

Фото Алиса селидбе

Међутим, немојте очекивати да ћете се одједном сетити свих обавеза везаних за селидбу. Најбољи приступ је да, док још има пуно времена до селидбе, списак носите са собом, и тачку по тачку, записујете задатке које је потребно обавити како би пресељење прошло што “безболније.”

Пакујте поступно: од најмање потребних до најважнијих ствари

Уколико одлучите да сами пакујете своје ствари, почните што је раније могуће - од оних ствари које вам неће бити потребне у међувремену. На пример, најпре спакујте украсе, књиге, посуђе које ређе користите, одећу за годишње доба које није у току, торбе, кофере, играчке којима се деца ређе играју и слично. Не заборавите да обезбедите и адекватну амбалажу за заштиту осетљивих и ломљивих ствари, уметнина, намештаја и беле технике.

Будите доследни приликом обележавања кутија и амбалаже

Како вам је вероватно требало неколико дана, или чак недеља да све спакујете, тако не можете да очекујете да ћете у новом дому све распаковати и сложити на место за један дан. Зато је важно да, што је прецизније могуће, забележите шта се налази у свакој кутији, кеси или другој амбалажи, да бисте лако и без нервирања могли да пронађете ствари које вам затребају након што се преселите.

Припремите плаyлисту за дан селидбе


Овај савет нећете често чути када је реч о селидби, али познато је да музика ублажава стрес, а добра атмосфера утиче на добро расположење, елан и продуктивност. Саша из агенције Алиса саветује да саставите плаyлисту од омиљених песама чланова породице и пријатеља који ће вам помагати и претворите селидбу у колико толико забаван догађај за све учеснике.

Размишљајте о времену селидбе


Водите рачуна о томе да избегнете шпиц. Обично је време шпица између 8 - 9х ујутро, када људи иду на посао и између 16 - 18х када се враћају. Било би пожељно да испланирате полазак комбија или камиона у међувремену. Такође, уколико је икако могуће, водите рачуна о временским условима за време селидбе, будући да киша, ветар и невреме уопште знатно отежавају селидбу.

Обезбедите паркинг место за комби или камион


Уколико се селите у централни део града где је паркирање проблематично, потрудите се да, у договору са будућим комшијама, на пример, обезбедите паркинг место за камион или комби пун ваших ствари.

Фото: Промо

 

Фото Алиса селидбе

Стави сваку ствар на своје место


Када комбијем или камионом стигнете на нову адресу и почнете истовар, бићете у искушењу да кутије разбацате по највећој просторији - најчешће дневној соби.
Међутим, “Распоређивање кутија на места где припадају: у купатило, кухињу, спаваћу собу, дечју собу…на дуге стазе је много боље решење,” каже Саша, “зато што ћете тако утрошити много мање времена на проналажење ствари, преношење кутија из једне просторије у другу и само распакивање.”

Припремите торбу за “прву помоћ”


Када стигнете на нову адресу, када истоварите сав намештај, кутије, џакове, гајбице и кесе, колико год се трудили да све организујете, нећете имати такав осећај.

Шта више, без професионалне компаније за селидбе ствари и намештаја, тешко да ћете моћи да се преселите и све ставите на своје место за један, па чак ни за два дана. Зато вам Саша из агенције Алиса саветује да припремите посебну торбу у коју ћете спаковати све што ће вам бити потребно у првих пар дана - средства за хигијену, одећу, храну и посуде за кућног љубимца, мобилне телефоне, пуњаче и слично, тако да, бар када је реч о најосновнијим стварима и потребама можете да се опустите.

Очекујте и прихватите стрес


Без обзира на припреме међутим, без обзира на труд који ћете уложити да све прође глатко и без проблема, чак иако све буде ишло тачно по плану, као што смо рекли на почетку - селидба спада међу стресније догађаје у животу и нећете моћи потпуно да га се ослободите.

Међутим, бићете најмање погођени уколико прихватите да је одређена количина стреса неминовна приликом селидбе и фокусирате се на све позитивне ствари које вас очекују кад све прође.

Фото: Промо

 

Фото Алиса селидбе

Не заборавите папирологију


Уколико се селите у иностранство, ваши задаци биће мало компликованији и требаће вам више времена за организацију.

Било да се селите привремено или трајно, међународне селидбе пре свега подразумевају да се побринете о пратећој документацији:

Ево шта је све потребно од документације за селидбу у или из иностранства:


Проверите да ли су вам пасоши и визе важећи;
Уверите да  возачи имају важеће дозволе за вожњу у свим земљама кроз које ће проћи;
Уколико селите и кућне љубимце и они морају да имају пасош, као и потврду ветеринара да су здрави.
Превоз биљака и уметничких дела у иностранство такође је законски регулисано и о томе се треба на време информисати како би се испунили сви услови за селидбу.
Направите списак свих ствари које селите и процените њихову оквирну вредност и оверите списак ствари и намештаја код нотара - јавног бележника.
Овластите ауто превозника или агенцију за селидбе да може у ваше име да обави транспорт ваших селидбених ствари, намештаја и осталог покућства уколико нећете бити физички присутни на границама.

Ангажујте професионалну помоћ од поверења


Несумљиво, ваша селидба ће бити лакша, бржа, једноставнија и мање стресна уколико ангажујете професионалну агенцију за селидбе. Они вам могу помоћи буквално у свему: од демонтирања намештаја, па касније његовог монтирања, одвожења непотребних ствари на депонију паковања, утовара, превоза и истовара ствари.
 

Фото: Промо

 

Фото Алиса селидбе

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)