ЈАБУКЕ СКУПЉЕ ОД БАНАНА: Килограм домаћег воћа у београдским маркетима кошта и дупло више од увозног

Ј. Д.

петак, 10. 07. 2020. у 15:00

ЈАБУКЕ СКУПЉЕ ОД БАНАНА: Килограм домаћег воћа у београдским маркетима кошта и дупло више од увозног

Фото: З. Јовановић

ЗА килограм јабука у трговинским ланцима широм престонице потребно је издвојити и до 250 динара, што је више него за килограм банана које стају око 120 динара.

Као један од разлога за ову ситуацију је то што стручњаци тврде да је понуда домаћих јабука тренутно мала, јер су на рафовима углавном увозни плодови, док се прве домаће јабуке очекују тек у августу.

Ко се ипак сада одлучи да у маркетима купи килограм јабука сорте ајдаред потребно је да издвоји од 220 до 250 динара, популарни златни делишес је 200, а грени смит је око 190 динара. Како су ови плодови углавном већи и тешки, свега три јабуке чине килограм.

Иако је ранијих година важило да на градским пијацама цене воћа и поврћа буду ниже, ове године то није случај.

ЦЕНЕ ЈУЖНОГ ВОЋА

  • банане 100 - 120
  • ананас 140 - 180
  • киви 170 - 200
  • лимун 200 - 250
  • помело 170 - 200
  • поморанџе 150 - 170
  • (цене су за 1 кг)

Килограм јабука на пијацама Скадарлија, Каленић и Палилула је 250 динара, док се по цени од 150 до 200 јабуке продају на Ђерам пијаци, Душановчкој и Цветковој. Нешто приступачније цене су на Велетржници, где се углавном купује само не велико, а килограм сорте ајдаред је око 65 динара, док је увозна грени смит 70.

- На глобалном нивоу су прошлогодишњи неповољни климатски услови у периоду цветања утицали на смањен принос јабука - сазнајемо од трговаца. - То је условило смањену понуду и повећање набавних цена, у односу на исти период прошле године, а у овом тренутку купци имају само на располагању јабуке из увоза.

Прве јабуке са домаћих плантажа на рафовима ће бити у августу, а произвођачи додају да је ове године род био добар.

- Ове године можемо да се похвалимо квалитетним родом јер су нам временски услови ишли на руку - прича Душко Живковић, из села Брестовик код Гроцке. - Надамо се да ће нам се посрећити и да ћемо све моћи да продамо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Kostadin

13.07.2020. 08:43

Seljaci opameTITE se. Preprodavci i nakupci se ugrađuju po sistemu 1 na 1 i više. Kupci treba da bojkotuju ovakvu robu i nakupce. Ta roba je kvartljiva i ima rok trajanja. Samo se uzdržite od kupovine i upropastićete ove halave nakupce.