У мају пад индустријске производње у односу на април: Храна спасава српски извоз

С. Булатовић

среда, 08. 07. 2020. у 13:00

У мају пад индустријске производње у односу на април: Храна спасава српски извоз

Фото: Танјуг

ИНДУСТРИЈСКА производња у Србији, после априлског пада од чак 16,7 одсто, у мају је, када се пореди са истим месецом лане, завршила у "минусу" од 9,3 одсто. Када се у обзир узму резултати од почетка године, производња је мања за 2,6 одсто него лане.

Резултат је определила прерађивачка индустрија. Она је у априлу била за чак петину лошија од претходне године, а док је у мају пад заустављен на 9,3 одсто. Производња електропривреде је у мају међугодишње пала за 1,5 одсто, али је од почетка године лошија - 5,8 одсто. Рударство је у мају имало пад производње од 3,9 одсто, али је од почетка године досад заправо забележило пораст од 4,6 одсто.

- У мају је дошло до делимичног опоравка привредне активности - објашњава Иван Николић, уредник "Макроекономских анализа и трендова". - Тачније, отпочео је процес тог опоравка, па је у том месецу смањен међугодишњи пад индустријске производње и, у мањој мери, спољнотрговинске размене. Рекордни падови из априла замењени су уочљивим, али мањим порастима. Међугодишњи пад потрошње из априла у мају је замењен невеликим порастом.

Пандемија ковида 19 је смањила саобраћај, па и тражњу за нафтним дериватима. Ова производња је тако на силазној путањи, иако је рад производних капацитета нормализован. Међугодишњи пораст производње у априлу забележен је у четири области прерађивачке индустрије - у индустрији дувана, папира, фармацеутској и хемијској индустрији. У мају је индустрија папира имала пад, док су остале три задржале међугодишњи пораст. У мају су пораст имали производња одевних предмета, производња рачунара, електронских и оптичких производа, производња осталих саобраћајних средстава, остале прерађивачке делатности, те поправка и монтажа машина и опреме.

- Прехрамбена индустрија је сада област са највећим извозом, у мају је обухватила 11,7 одсто укупне вредности извоза - каже Иван Николић. - Вирус корона није редуковао тражњу за храном, као што је био случај са многим производима. Због тога охрабрује податак да је, после међугодишњег пада у априлу за 11 одсто, у мају производња прехрамбене индустрије достигла обим производње из истог прошлогодишњег месеца.

У ЈУНУ БОЉЕ

АУТОРИ МАТ, на основу анкета привреде, прогнозирају да ће у јуну индустријска производња порасти за 4,3 одсто у односу на мај.

- У јуну је уочљив пораст броја предузећа која очекују рад повећаним капацитетом, њих 20 одсто, што јасно показује да се може очекивати опоравак индустријске производње - наводи МАТ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)