После вађења листа непокретности код нотара, ускоро почиње и е-аукција: "Газде" лицитација ван игре

В. Ц. С.

07. 07. 2020. у 13:00

После вађења листа непокретности код нотара, ускоро почиње и е-аукција: Газде лицитација ван игре

Фото: Depositphotos

ИЗДАВАЊЕ листа непокретности сада је могуће у свим јавнобележничким канцеларијама широм Србије, пошто је јуче ступила на снагу Уредба Владе о условима за издавање тог листа код нотара и у геодетским организацијама. Али, ово је само једна од електронских услуга које је обезбедила држава, у конкретном случају Министарство правде, а које ће грађанима олакшати живот. Током лета очекује се и почетак рада платформе "е-аукција", намењене електронској продаји покретних и непокретних ствари које су принудно заплењене у извршном поступку.

Овај пројекат је, како сазнајемо, у завршној фази, а њиме се омогућује потпун електронски процес објављивања јавних продаја, лицитирање, затварање продаје и аутоматско одређивање најповољније понуде. Циљ дигитализације поступка је повећавање правне сигурности, транспарентнији и ефикаснији поступак, и елиминисање свих злоупотреба у јавним продајама чији смо били сведоци, а које су се обављале непосредним контактом понудилаца.

НОТАРИ НЕ КЊИЖЕ

После закључења уговора о промету непокретности, бележник одмах доставља документацију о насталој промени катастарској служби, а Републички геодетски завод доноси решење о укњижби које доставља странкама на кућну адресу. Јавни бележници немају овлашћење да врше укњижење.

Испоставило се, наиме, да је јавна продаја имовине у извршном поступку била "најслабија карика" и да је годинама владала пракса да узак круг правних, односно физичких лица, буду једини "успешни понудиоци" на свим продајама у земљи.

Новом електронском платформом за јавно надметање потенцијалних интересената, биће онемогућено договарање међу учесницима лицитације, чиме ће се постизати већи износи приликом продаје имовине, а тиме се истовремено штите и интереси поверилаца. Платформа ће имати напредне заштитне мере, а идентитет понудилаца пре и током самих аукција биће заштићен, односно тајна. Тако ће бити спречене злоупотребе какве су у претходном систему уочене.

Што се тиче нове уредбе, која је јуче ступила на снагу, када је грађанима потребан извод из катастра непокретности ради промета или неког другог правног посла код јавног бележника, нотар га прибавља електронски по службеној дужности, и тада је овај документ бесплатан.

Уколико грађани не закључују правни посао код нотара, а желе да имају извод из катастра у папирном облику, моћи ће да га добију и у бележничким и у геодетским организацијама. Цена листа код бележника износиће максимално 540 динара, са ПДВ-ом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)