Контровезе око примене одлуке НБС о депозиту од 10 одсто за прву некретнину: Банке не журе са нижим учешћем

Б. Царановић

27. 06. 2020. у 16:00

Контровезе око примене одлуке НБС о депозиту од 10 одсто за прву некретнину: Банке не журе са нижим учешћем

Фото: Д. Миловановић

ДА су прве банке већ почеле да одобравају стамбене кредите уз учешће од 10 одсто за куповину прве некретнине, тврдили су нам јуче у Удружењу банака Србије. Међутим ни у једној банци нису нам, потврдили да одобравају овакве зајмове. Без обзира на Одлуку Народне банке Србије која је ступила на снагу пре четири дана, по којој се, уместо досадашњих минимално 20 одсто, учешће смањује на 10 одсто, банкари напомињу да нису у обавези да одобре кредит уз толико или било које друго учешће, јер се то ради сходно финансијској карти сваког клијента.

Смањење учешћа је један од предлога у склопу заједничке иницијатове Града Београда и Привредне коморе Србије, коју је Влада Србије подржала, а НБС усвојио. Ова иницијатива, која подразумева и друге погодности - смањење камате за први стамбени кредит, поврат ПДВ-а за 60 уместо досадашњих 40 квадратних метара, као и низ других олакшица, послата је премијерки Ани Брнабић, а очекује се да је и Министарство финансија подржи и одобри. Упркос очекивању да ће се то брзо догодити, Министарство финансија још не реагује - нити демантује, нити подржава ову најаву.

НАЈБОЉЕ У ИСТОРИЈИ

Камате на стамбене кредите су можда најбоље у историји Србије, а повољније су и од кредита у некима од суседних земаља. Према податку који је објављен на сајту Народне банке Србије, просечна каматна стопа на стамбене кредите код нас је у марту износила 2,7 одсто. Поређења ради, у Хрватској се камата креће између 3,4 и 3,7 одсто, а у Црној Гори 5,45.

У Комерцијалној, Војвођанској и Банци Интеза кажу да пропис још није почео да се примењује, да има заинтересованих клијената, да се распитују на друштвеним мрежама, али да нису одобравали кредите уз 10 одсто учешћа.

- Према информацијама које имамо, поједине банке почеле су да одобравају стамбене кредите са 10 одсто учешћа, што је недавном одлуком омогућила Народна банка Србије - кажу у УБС, али нам нису открили конкретно о којим банкама је реч. - О појединачним пословним политикама банака не би било коректно да говоримо, за такву информацију ваљало би се обратити самим банкама.

Како у УБС кажу, до сада су банке биле у обавези да траже најмање 20 одсто учешћа при одобравању стамбених кредита, а сада је та обавеза смањена на 10 одсто за клијенте који купују прву некретнину. И даље, међутим, постоји више критеријума на основу којих банке одлучују колико ће учешће одредити за давање стамбеног кредита.

РАЗМАТРАЊЕ

КАКО су нам у већини банака одговорили, кредите одобравају у складу са кредитном политиком и још нису почеле да спроводе нову одлуку. Како кажу, одлука Народне банке Србије је прописом омогућила да се смањи лимит, па банке имају могућност одобравања стамбеног кредита у висини од 90 одсто вредности непокретности под хипотеком као обезбеђењем за куповину прве стамбене непокретности.

- Банке сваки захтев за стамбени кредит посматрају појединачно и процењују ризике - кажу у УБС. - При томе гледају кредитну способност клијента, анализирају његову кредитну историју и да ли је уредно измиривао раније обавезе, а релевантан је и квалитет некретнине на коју се ставља хипотека. Наравно, важан је и ниво учешћа. Тек узимајући у обзир све критеријуме, банке доносе процену ризика, а на основу тога и дефинишу услове за кредит.

Како наглашавају, тих 10 одсто није општеважећа стопа, већ само могућност која банкама даје већу флексибилност при одобравању кредита. Да ли ће је оне искористити, зависи од сваког клијента и сваког појединачног захтева за кредит.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)