Помор у 60 кошница: Пестициди потровали пчеле у Слатини

Ј. Субин

24. 06. 2020. у 09:13

Помор у 60 кошница: Пестициди потровали пчеле у Слатини

Фото: Д. Миловановић

СВАКЕ године стотине кошница у Србији буду уништене због неодговорног прскања усева и воћњака. Недавно су страдале пчеле у Чачку, а њихов власник сумња да су отроване инсектицидима. Почетком маја угинуле су и пчеле "излетнице" у 550 кошница, у Бојнику код Лесковца и у Сокобањи. Неке су страдале од прскања уљане репице, а друге од "отровног" цвета вишње.

Како је недавно изјавио чачански пчелар Душан Кукић, свих 60 кошница, које је држао на својој парцели у Слатини, потпуно су уништене. Код њега су углавном страдале радилице, које доносе нектар. Штета коју је помор причинио је огромна, а помоћ је тражио и од инспекције. Ипак, како је рекао, велике користи није било, јер су му објаснили да могу да реагују само када ухвати оног ко је то урадио. Њему остаје само да поднесе пријаву против непознате особе.

Иначе, законом је забрањено третирање биљака када су у цвету, препаратима који су отровни за пчеле. Због тога се стално и апелује на воћаре и ратаре да то не раде, али, казне су очигледно благе, када сваке године имамо велики помор. Стручњаци објашњавају да свако угинуће пчела прави штету и самим воћарима. Доказано је да се опрашивањем пчела повећава принос уљане репице за 50 одсто, шљиве за 72, малине за 81, а вишње за 67 одсто. Пчеле често страдају и од инсектицида којим се прска сунцокрет. А, његовим опрашивањем принос се повећава за 40 одсто.

КАЗНЕ И МИЛИОН

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ који неадекватно третирају биљке и утичу на угинуће пчела могу да плате казну од 35.000 до 50.000 динара. Казне за предузетнике су од 300.000 до 500.000, а фирме морају да плате од 500.000 до милион динара. Уз то, морају да надокнаде штету пчелару због помора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)