Код нотара по лист непокретности: Грађани не морају на шалтере РГЗ

З. Р.

22. 06. 2020. у 22:02

Код нотара по лист непокретности: Грађани не морају на шалтере РГЗ

Фото: Новости архива

СПОРУ између катастра и нотара назире се крај. Министарка грађевинарства Зорана Михајловић, одржала је у понедељак састанак са директором Републичког геодетског завода Борком Драшковићем и руководством Јавнобележничке коморе, које је предводио Србислав Цвејић, у вези са издавањем листа непокретности грађанима.

Постигнут је договор око текста Уредбе који ће бити разматран на првој седници Владе. Уколико га Влада усвоји, грађани више неће морати да долазе по лист непокретности на шалтере РГЗ, већ ће комплетан посао преноса непокретности завршавати код нотара.

Министарка је нагласила да ће се наставити са реформисањем РГЗ, како би та институција функционисала још ефикасније и допринела даљем побољшању пословног амбијента у Србији.

- Поступци које води РГЗ су веома важни и за напредак Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке, да упис непокретности буде једнако ефикасан као и издавање грађевинских дозвола - истакла је Михајловићева. - Такође, РГЗ ће имати важну улогу и у реформи просторних планова, е-простор, која ће омогућити да се електронска процедура уведе и у област планске документације.

Поред овог питања, разговарано је и о још ефикаснијем поступку уписа непокретности, реформи катастра...

Спор између РГЗ и нотара је настао јер је пре две године усвојен Закон о поступку уписа у катастар непокретности и водова, који је прописао да јавни бележници, као и предузетници и правна лица уписана у регистар геодетских организација, могу издавати изводе из катастра који имају исту важност као да их је издао РГЗ. Нотари су, како су тврдили у РГЗ, странке ипак враћали испред шалтера у катастар. Јавни бележници су то објашњавали чињеницом да ни после две године од усвајања закона нису донети подзаконски акти, који би требало да регулишу услове издавања извода из листа непокретности. Бележници су указали и да подаци у еКатастру у који имају увид од 2018, касне и по више дана, због чега су нотари принуђени да од странака траже папирни извод, ажуран на дан издавања, како би се избегле све могуће злоупотребе и преваре.

РГЗ је недавно Министарству правде доставио текст Уредбе, али она није добила зелено светло на седници Владе Србије. Због тога је министарка Михајловић организовала састанак обеју страна, на којем је текст овог документа коначно усаглашен.

ЕФИКАСНЕ УСЛУГЕ

- КАО што смо недавно исправили једну од великих неправди и омогућили да више од 30.000 грађана Србије може да упише своју имовину у катастар непокретности, тако нам је циљ да и друге услуге катастра буду максимално ефикасне за грађане, да немамо гужве на шалтерима, а ту је важна улога и РГЗ и Јавнобележничке коморе - рекла је Михајловићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)