Укњижба станова купљених преко стамбених задруга - после пет деценија

З. Радовић

20. 06. 2020. у 08:29

Укњижба станова купљених преко стамбених задруга - после пет деценија

Фото: П. Митић

На иницијативу Републичког геодетског завода, Министарство грађевинарства изменило спорни пропис

СВИ грађани који су купили станове од бивших стамбених задруга, коначно су добили равноправан статус као и њихове комшије и моћи ће да укњиже своје непокретности. На хиљаде људи који су се скућили у периоду од 1960. до 1990. године, сада може да одахне, јер се на овај начин решава вишедеценијски проблем.

Власници су станове куповали непосредно од стамбених задруга, али их закон није изричито препознао.

- Због техничких разлога они нису могли да упишу право својине за разлику од особа које су откупљивале станове по повлашћеним условима у истим стамбеним објектима - објашњавају у Републичком геодетском заводу. - И једни и други су имали уговоре као правни основ за упис у катастар, једнима је тај упис омогућен законским изузетком, а другима није.

На овај начин, како наводе у РГЗ, створила се ситуација у којој су у истом објекту станари из откупа двоструко привилеговани у односу на купце од задруга. Први пут приликом куповине, јер је откуп по правилу био повлашћени начин стицања због одложеног отплаћивања, а нарочито у условима хиперинфлације, а други пут приликом уписа права у катастар непокретности.

Зато је РГЗ затражио од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да се овај велики и вишегодишњи проблем реши. Министарство је врло брзо реаговало и дало сагласност и дозволу да се ови формални пропусти хитно исправе.

- Коначно ће, сви грађани који су некада купили станове од стамбених задруга, а нису уписали право својине на својим непокретностима, сада, на основу мишљења Министарства и Закона о државном премеру и катастру бити у могућности да упишу своје станове у катастар непокретности и тако постану законити власници - истиче Михајловићева. - Процена РГЗ је да у Србији има око 10.000 станова који ће на овај начин коначно моћи да се упишу у катастар.

Она истиче да је овим исправљена једна од великих неправди према власницима станова који су их купили од стамбених задруга, јер је било много случајева да у истој згради неки власници могу, а неки не могу да упишу имовину у катастар, зависно од основа стицања. Посебна одредба о упису права својине се примењивала искључиво на станове стечене из откупа, али не и на станове који су купљени од стамбених задруга.

УПИС ДИЖЕ ЦЕНУ КВАДРАТА

Купци станова од стамбених задруга већ деценијама су обесправљени и дискриминисани, јер њихови станови нису из откупа, па услед формалних проблема нису могли да се укњиже, иако су их куповали по тржишним условима.
У Републичком геодетском заводу предвиђају да ће вредност њихових станова, после укњижбе, на тржишту расти и до 30 одсто!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)