Сукоб нотара и катастар далеко од краја: Грађани чекају и даље на шалтеру

Б. Ца. - С. Ј. М.

12. 06. 2020. у 08:01

Сукоб нотара и катастар далеко од краја: Грађани чекају и даље на шалтеру

Фото: Новости архива

ПРЕДЛОГ уредбе Републичког геодетског завода (РГЗ), који треба да дефинише услове издавања извода из листа непокретности и листа водова од јавних бележника и геодетских организација, одбијен је јуче на Одбору у Влади Србије. Како из РГЗ кажу, предлог су прихватили министарства - финансија, грађевине и државне управе, као и републички секретаријат за јавне политике и стручна група за дуинг бизнис листу, а једино није Министарство правде. Зато предлог, вероватно, неће стићи до Владе.

Према речима Борка Драшковића, директора РГЗ, усвајањем ове уредбе било би заустављено тренутно непотребно слање грађана на шалтере да би извукли лист непокретности, који свакако могу да добију бесплатно преко интернета. Уместо тога, нотари би га преузимали путем е-шалтера. Са друге стране, из Министарства правде замерају Заводу што је чекао чак две године да састави и пошаље овај предлог, као и да овакав има много мањкавости и неправилности. Очекују да се текст уредбе усагласи у заједничким консултацијама, како би био прослеђен Влади на усвајање.

- У земљама у окружењу, попут Црне Горе и Северне Македоније, накнада нотарима за издавање овог документа кошта пола евра, а ми се залажемо да буде бесплатно - каже Драшковић. - Испада да су због зараде од 50 динара, грађани враћени у редове. Ствари функционишу овако, тренутно постоје две врсте листа непокретности. Први се издаје бесплатно из базе РГЗ и може се скинути са сајта, или се добија преко органа сервисне магистрале и доступан је свим институцијама. Тако је и нотари могу скинути. Други начин је издавање у локалним катастрима и за њега је предвиђена републичка такса од 1.240 динара. Оба листа непокретности имају исту важност, па је нама у РГЗ нејасно зашто се и даље тражи папир, када је читав процес дигитализован и нема потребе за штампањем и враћањем уназад.

Драшковић тврди да је проблем у нотарима који не знају да читају дигитални извод. Са друге стране, Министарство правде, које је стопирало ову уредбу, каже за "Новости" да овим предлогом уредбе није дефинисан технички начин доставе листа непокретности и да садржи незаконите одредбе.

НЕЗАКОНИТЕ ОДРЕДБЕ

ИЗ Министарства правде за "Новости" потврђују да су дали негативно мишљење на предлог Уредбе о условима издавања извода из листа непокретности од јавних бележника и геодетских организација, коју је припремио РГЗ.

- Није разграничено прибављање извода за службене потребе, односно за обављање конкретних послова од прибављања за приватне потребе странака - кажу у овом министарству. - Предлог уредбе садржи и незакониту одредбу о плаћању таксе за прибављање извода за службене потребе, јер је то по закону бесплатно. Предлог не садржи алтернативу за прибављање извода поред е-шалтера, у смислу веб-сервиса као другог начина који обезбеђује пут кроз заштићену правосудну мрежу. Уз то, катастар није обезбедио техничке услове за повезивање са веб-сервисом.

ПРЕВАЗИЂЕНО

СТОПИРАЊЕ ове уредбе је одржавање аналогног превазиђеног система и не прихватања дигиталног истема од нотара - каже Драшковић. - Нисмо раније износили предлоге јер смо сматрали да је овај чалан Закона превазиђен и технолошки и да је целокупна прича бесмислена. Доношењем новог Закона, мера која је предмет овог спора биће укинута, а листови непокретности биће издавани искључиво дигитално, бесплатно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)