У Рачи отворена кућа за српски мед, премијерка поручила: Чувамо традицију уз помоћ државе

М. Ђ.

17. 06. 2020. у 20:25

У Рачи отворена кућа за српски мед, премијерка поручила: Чувамо традицију уз помоћ државе

Фото: Танјуг

ПОГОН за прикупљање и пласман меда "Наш мед" отворен је у Рачи, а црвену врпцу су пресекли министар пољопривреде Бранислав Недимовић, председник општине Рача Ненад Савковић и премијерка Ана Брнабић. Председница Владе Србије је поручила да је након много труда и рада испуњено обећање и да је направљена прва српска кућа меда.

Брнабићева је рекла да погон за прикупљање меда представља пример како држава може да ради и помогне заједно са Савезом пчеларских организација и локалном самоуправом да се сачува нешто што је део наше традиције, да се помогну регионални развој, пољопривреда и задругарство.

- Важно је што су преко Министарства пољопривреде повећане субвенције по кошници на 800 динара - рекла је Брнабићева. - Потрудили смо да много више уложимо у опрему, како бисмо подржали генерално пољопривреду, али и пчеларство. Подржавамо и даље куповину опреме тако што преузимамо између 50 и 65 одсто укупне инвестиције.

Брнабићева је истакла да један квалитетан пројекат отвара идеје и пут за друге, и напоменула да се Рача лавовски борила да ова инвестиција буде баш у тој општини.

- Самим тим се створила потреба да се изграде нови путеви, да се приближи српска кућа меда Коридору 10, али и Рача инвестоторима - казала је премијерка. - Јавила се потреба и да се направи обилазница, за шта се тренутно ради пројектно-техничка документација, чиме је уређено и то да не мора да се царини у Крагујевцу, већ у Лапову. Драго ми је што на симболичан начин приводим крају свој мандат овим пројектом за који су многи сматрали да је немогућ.

ПЛАСМАН БЕЗ ПОСРЕДНИКА

ПРЕДСЕДНИК Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић је истакао да коначно пчелари могу сами да пласирају мед на тржиште, без посредника, што је важно за њих, али и за све пољопривреднике. Погон се простире на готово 1.600 квадратних метара, а има капацитет за пријем и паковање меда од око 3.000 тона годишње.

СПОС окупља 237 општинских удружења пчелара са готово 8.500 чланова и има традицију дугу 123 године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)