Србија задржала кредитни рејтинг са изгледима за напредак: Повећана отпорност на међународне шокове

Танјуг

13. 06. 2020. у 12:45

Србија задржала кредитни рејтинг са изгледима за напредак: Повећана отпорност на међународне шокове

Фото З. Јовановић

У оквиру својих редовних активности на процени рејтинга агенција Standard and Poor's задржала је рејтинг Србије на нивоу ББ+ уз потврђивање стабилних изгледа за његово даље повећање у наредном периоду, саопштила је НБС.

"Стабилни изгледи за даље повећање рејтинга задржани су упркос повећаним ризицима изазваним пандемијом вируса ЦОВИД-19 захваљујући драстичном повећању отпорности Србије у односу на период пре једне деценије", истиче се у извештају Агенције. Агенција истиче повећану отпорност Србије на међународне шокове захваљујући битно ојачаним девизним резервама и створеном фискалном простору током претходне пола деценије, што је омогућило брзу реакцију носилаца економских политика приликом избијања пандемије, преноси НБС у саопстењу.

У извештају се наводи да је Србија у кризу ушла са значајно мањим неравнотежама у односу на претходну кризу и да је била спремна да одговори на најновије изазове.

Посебно се истиче да је кредибилна монетарна политика била важан фактор задржавања рејтинга и стабилних изгледа за његово даље повећање.

Оцењено је и да централна банка има оперативну независност и у периоду дужем од пола деценије чува инфлацију на ниском нивоу користећи тржишне монетарне механизме.

Агенција наглашава и значај предузетих мера Владе и Народне банке Србије, доношењем пакета економских мера у вредности од 11% БДП-а да би се ублажили негативни ефекти пандемије. "Референтна каматна стопа је смањивана, банкама је обезбеђена и додатна ликвидност путем своп линија и репо аукција, а очувана је и релативна стабилност динара према евру и путем интервенција на девизном тржишту", указује Агенција.

Гувернер Јоргованка Табаковић истакла је поводом одлуке агенције Standard and Poor's да задржи рејтинг Србије и стабилне изгледе за његово повећање да донети пакет економских мера даје резултате који се виде у очувању запослености у кључним секторима привреде, што јесте кључно у овим ванредним околностима.

„Упркос огромној штети коју је пандемија нанела светској економији, међународни актери Србију и даље виде као земљу са одличном перспективом раста у средњем року, и земљу која је спроведеним реформама повећала спремност своје економије да одговори на све изазове из међународног окружења“, истиче гувернер Јоргованка Табаковић.

„И последње јунско смањење референтне каматне стопе, треће од марта, показује нашу одлучност да подржавамо брз опоравак и привредни раст. Резултати који се огледају у ниској инфлацији дуги низ година, омогућавају нам да реагујемо каматним стопама, а по потреби и свим другим инструментима и у координацији са свим носиоцима економске политике у Србији, како бисмо и додатно утицали на повољније услове финансирања наше привреде и грађана“, навела је она.

У прилог чињеници да је Србија сада отпорнија на међународне шокове агенција Standard and Poor's наводи и знатно мању зависност од финансирања путем краткорочних портфолио инвестиција, у поређењу са периодом након велике финансијске кризе када се дефицит претежно финансирао овим средствима.

Наводи се и да су девизне резерве достигле рекордне нивое, као и да је Народна банка Србије очувала инфлацију на нивоу испод 2% у претходних шест година, што је значајно ниже од инфлације у периоду од 2003. до 2012. године када је инфлација у више наврата достизала двоцифрени ниво.

Агенција Standard and Poor's истиче и да су стране директне инвестиције у претходним годинама биле првенствено усмерене у разменљиве секторе и да су у целости покривале дефицит текућег рачуна, као и да су смањиле потребу за изворима финансирања који повећавају ниво дуга.

У извештају се истиче и да су стране директне инвестиције у сектор индустрије повећале приливе од извоза и утицале на његову даљу диверсификацију.

Као фактор који доприноси очувању рејтинга Србије и изгледа за његово повећање Агенција истиче и стабилност банкарског сектора са просечним показатељом адекватности капитала на нивоу од 22,7% у марту ове године. Напомињу и да је банкарски сектор подржавао привредни раст, при чему се наводи да је учешће проблематичних у укупним кредитима смањено на 4% у марту, што је драстично ниже у односу на 22% из 2015. године.

Као факторе који би могли да утичу на повећање рејтинга у наредном периоду Агенција истиче наставак прилива по основу страних директних инвестиција, који би допринео даљем повећању отпорности платног биланса, даљем расту прилива по основу извоза и повећању девизних резерви.

У извештају агенције се наводи и да ће опоравак наше привреде зависити од кретања у економијама наших најважнијих трговинских партнера, с обзиром да је српска економија данас знатно отворенија него што је то био случај пре једне деценије. „Пажљиво ћемо пратити кретања у међународном окружењу и реаговати правовремено како би ефекте кризе свели на најмању могућу меру. Верујем и да ће координиране акције монетарне и фискалне политике у многим земљама света допринети повољнијим условима финансирања и подстицању опоравка глобалне привреде,“ истиче гувернер и ддоаје да ће као и до сада НБС остати гарант стабилности на финансијском тржишту у Србији, наводи се у саопштењу из Кабинета гуверенра НБС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)