Нађимо решење за изводе из катастра: Бележничка комора позива РГЗ и Министарство

Бета

13. 06. 2020. у 15:08

Нађимо решење за изводе из катастра: Бележничка комора позива РГЗ и Министарство

Фото: Новости архива

Јавнобележничка комора Србије (ЈКС) позвала је Републички геодетски завод (РГЗ) да предложи подзаконски акт којим би се регулисало издавање извода из катастра, чиме би престала потреба грађана за подношењем захтева на шалтерима Завода.

Такође су позвали представнике РГЗ-а и Министарства правде да пронађу заједничко решење, које би било усклађено са законом, а које би грађанима обезбедила "ефикасна и брза услуга, уз неупитну правну сигурност".

ЈКС је услед навода да јавни бележници опструишу дигитализацију система и поступак издавања електронског листа непокретности саопштила да ;су "правна сигурност грађана и стриктно поштовање свих закона и прописа основни приоритети у раду јавних бележника", као и да ;у потпуности подржавају дигитализацију система јавне управе.

"Имајући у виду да РГЗ до пре неколико дана, две године Влади (Србије) није предложио усвајање овог подзаконског акта, јавни бележници нису имали законски основ да грађанима пруже ову услугу", додаје се у саопштењу.

ЈКС наводи да су успостављањем електронске размене података између правосудних и других државних органа, од 2018. године јавни бележници повезани са катастром непокретности и да они од тада преузимају изводе из регистра катастра непокретности.

"За ове изводе прибављене по службеној дужности јавни бележници од странка нису наплаћивали нити накнаду, нити трошкове. С тим у вези, апсолутно је нетачна тврдња пласирана у јавности да јавни бележници опструишу овај поступак како би од странака наплаћивали таксу за штампање извода", додају у Комори.

Наводе и да је у недавном предлогу Уредбе коју је упутио РГЗ, за коју Министарство правде није дало сагласност, предвиђа да јавни бележници од странака обавезно наплаћују таксу, коју би потом прослеђивали РГЗ-у, што су оценили да би би било незаконито.

"Посебно наглашавамо да је зарад заштите података неприхватљиво да јавни бележници као део правосудног система електронску комуникацију са Заводом обављају преко комерцијалних мејлова, а што је предвиђено спорним предлогом РГЗ. Коначно, поред потребног подзаконског акта, како би јавни бележници могли да грађанима издају извод из катастра непокретности, РГЗ је био дужан да јавним бележницима омогући потпуни увид у ажурне податке Геодетско-катастарског информационог система (ГКИС-а) и њихово преузимање, што сада није случај", наводи се у саопштењу.

Комора наводи да подаци у еКатастру у који имају увид од 2018, касне и по више дана, због чега су нотари принуђени да од странака траже папирни извод, ажуран на дан издавања, како би се избегле све могуће злоупотребе и преваре.

"ЈКС се нада да ће РГЗ обезбедити да увид у ажурне податке ГКИС-а, поред јавних бележника, геодетских организација и адвоката, добију и сви државни органи који одлучују о правима и обавезама грађана, како нико не би имао потребу да иде на било чији шалтер", закључују у комори.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)