РЕФЕРЕНТНА КАМАТА 1 ОДСТО: Одлучио ИО Народне банке Србије

Б. Ца.

09. 12. 2021. у 15:26

ИЗВРШНИ одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од један одсто.

РЕФЕРЕНТНА КАМАТА 1 ОДСТО: Одлучио ИО Народне банке Србије

Д. Балшић

Од октобра се, како кажу, води монетарна политика без промене основних каматних стопа, имајући у виду повећане трошковне притиске у међународном и домаћем окружењу и потребу утицаја на инфлациона очекивања.

- Више светске цене енергената и других примарних производа, застоји у снабдевању и знатно више цене транспорта на глобалном нивоу, уз ефекте ниске базе из претходне године, довели су до виших трошковних притисака на светском и домаћем тржишту - кажу у НБС. - Према подацима Републичког завода за статистику, међугодишња инфлација је у октобру износила 6,6 одсто. С друге стране, базна инфлација - индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета), на коју мере монетарне политике имају већи утицај, у октобру је поново била знатно нижа од укупне инфлације и износила је 2,7 процената међугодишње.

Народна банка Србије очекује успоравање инфлације од другог тромесечја 2022. године, тако да би средином године требало да се врати у границе циља (три, плус минус 1,5одсто). Након тога, инфлација ће се кретати ка централној вредности циља, при чему постоји могућност да се крајем 2022. нађе и у доњој половини циљаног распона, ако се има у виду ефекат више базе из ове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)