МАЗУТ ПОВЕЋАО ЦЕНУ ГРЕЈАЊА У ТРИ ОПШТИНЕ: Топлане у Зајечару, Ужицу и Новој Вароши подигле цене услуга, после Ниша

Е. Б. Т.

09. 12. 2021. у 11:00

ТОПЛАНЕ у Зајечару, Ужицу и Новој Вароши подигле су цене грејања због поскупљења мазута. Раније је исто урађено и у Нишу. Министарка енергетике Зорана Михајловић поручила је да ће надлежна министарства са локалним самоуправама пронаћи решење уколико се поскупљење настави и постане неодрживо за грађане.

МАЗУТ ПОВЕЋАО ЦЕНУ ГРЕЈАЊА У ТРИ ОПШТИНЕ: Топлане у Зајечару, Ужицу и Новој Вароши подигле цене услуга, после Ниша

Фото архива

Из Пословног удружења "Топлане Србије" су са седнице, која је одржана у уторак, поручили да ће се разговарати о томе да се цене стабилизују и да остану на истом нивоу. Дејан Стојановић, председник Управног одбора овог удружења објашњава да је поскупљење оправдано, као и да само такво локална самоуправа може да одобри.

- Најугроженије су топлане које користе искључиво или претежено мазут - прецизира Стојановић за "Новости". - Цена овог енергетна је отишла у небо, поскупео је више од 50 одсто од почетка године. У јануару је коштао 62,48 динара по килограму, а у новембру 91,66 динара.

Мазут је везан, како наводи, за кретање цене нафте на светском тржишту и зато је поскупео. Он указује и да топланама ништа не значи када на почетку сезоне потпишу уговоре са произвођачем, јер је то берзанска роба и плаћа се на дан испоруке.

- Наду даје актуелно кретање нафте на светском тржишту која последњих дана бележи пад - каже Стојановић. - Међутим, неизвесно је шта ће даље дешавати. Треба имати у виду и да се кретање нафте одложено одражава на велепродају, а обично до појефтињења долази спорије, док се поскупљење брже рефлектује.

Србија је обезбедила стабилну цену гаса, тако да се може очекивати да топлане које користе само овај енергент неће поскупљивати грејање за домаћинства. У нашој земљи 80 одсто даљинских система за грејање користи плави енергент, а око 10 процената мазут и угаљ. Топлане сагоре око 500 милиона кубних метара гаса од 2,5 милијарди кубика које годишње потроши наша земља.

РАЧУНИ УВЕЋАНИ ЗА ОКО 600 ДИНАРА

УЖИЧАНИМА је грејање поскупело девет одсто, а рачуница показује да власници станова плаћају 108,97 динара по квадратном метру, уместо 99,6 динара без ПДВ-а. Њихов месечни рачун је увећан за око 560 динара. У Новој Вароши је цена грејања за домаћинства виша за десет процената, односно за 9,68 динара по квадратном метру без ПДВ-а. За стан од 60 квадрата увећање на месечном нивоу је 580 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)