ПАРЕ КРИЈУ И У ЧАРАПИ: Од почетка 2021. заплењено више од 3,5 милиона кријумчарених девиза

Б. Царановић

09. 12. 2021. у 09:39

ОД почетка године, према подацима Управе царине, у покушајима кријумчарења непријављених девиза откривено је и заплењено 3,5 милиона евра! Према важећим прописима сваки износ вредности oд 10.000 евра и више мора бити пријављен како на улазу, тако и на излазу из земље. Непријављене паре заплењене на царини завршавају на рачуну НБС. Одузимају се привремено или трајно, у зависности од одлуке суда, јер се после заплене покреће прекршајни поступак.

ПАРЕ КРИЈУ И У ЧАРАПИ: Од почетка 2021. заплењено више од 3,5 милиона кријумчарених девиза

Фото Управа царина

Према последњем податку НБС, од 1. јануара до 30. новембра ове године, на основу правоснажних и извршних одлука суда враћено је укупно 141.427 евра. То је око четири одсто одузете суме.

Да би пренели новац преко границе, кријумчари се довијају на све начине, па им цариници непријављене девизе проналазе у чарапама, доњем вешу, око струка путника, у јастуцима, векнама хлеба, кесицама чипса и чаја, паковањима влажних марамица, хигијенских уложака, термосима са кафом, пепељари аутомобила, мотору, филтеру климе...

- Све што путницима падне на памет, цариници већ знају - поручују из Управе царина. - На граничном прелазу, искуства се преносе међу колегама, а користе се и савремени уређаји који олакшавају и убрзавају контролу, попут мобилних скенера, фибер оптике, бустера, па и посебно обучених царинских паса.

Ограничење од 10.000 евра, како кажу наши саговорници, утврђено је законом Србије, али исто такво ограничење је и европски стандард који је утврђен и законима свих чланица Европске уније и земаља које су на путу придружења ЕУ. Обавештења о томе истакнута су на свим прелазима, европским и нашим аеродромима.

- Сви који са собом носе 10.000 евра и више, у тој и другим валутама, обавезни су да eлeктронски или физички попуне одговарајући образац пријаве, а дефиниција готовине је проширена на чекове, менице, као и златнике и предмете од злата - кажу у Царинама. - На основу издате потврде, могу несметано да путују без бојазни да су прекршили прописе. Нажалост, много путника не пријави новац, чиме се излажу ризику да им буде привремено или трајно одузет. Наша законска обавеза је да тај новац у року од два дана уплатимо на рачун НБС. Потом, да у року у три дана о догађају обавестимо Управу за спречавање прања новца.

За непријављене девизе најчешће се покреће прекршајни поступак јер је реч о девизном прекршају, мада све зависи од природе случаја и специфичних околности, у зависности од којих дело може бити окарактерисано и као кривично. О судбини новца одузетог због непријаве одлучује суд. Новац који правоснажном пресудом буде трајно одузет - постаје приход буџета Србије.

ВЕЋЕ СУМЕ

ДРЖАВЉАНИ наше земље могу физички преносити ефективни страни новац од 10.000 евра и више само на основу доказа о исељењу, а то су исељеничка виза утиснута у пасош и потврда о одјави пребивалишта у Србији коју издаје МУП. Резиденти - физичка лица могу преносити у иностранство преко банке средства плаћања изнад овог износа месечно, у случајевима који су предвиђени Одлуком НБС.

ЕВРО НА ПРВОМ МЕСТУ

У заплењеном новцу предњаче еври са око 3,4 милиона, док је знатно мање швајцарских франака, британске фунте, америчких долара и шведске круне - кажу из Царина. - Контрола протока новца и других средстава плаћања на територији ЕУ је у јуну 2021. додатно пооштрена, када су ступили на снагу нови прописи. Строжа правила су у Европи уведена са циљем ефикасније борбе против прања новца и финансирања илегалних активности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)