ОД ЧЕГА ЗАВИСИ КОЛИКИ ЋЕ ПОРЕЗ БИТИ: Министар Мали одговара на питања грађана о паушалном опорезивању

Novosti online

08. 12. 2021. у 10:33

МИНИСТАР финансија Синиша Мали одговарао је данас на свом Инстаграм налогу на питања која су му грађани постављали о паушалном опорезивању.

ОД ЧЕГА ЗАВИСИ КОЛИКИ ЋЕ ПОРЕЗ БИТИ: Министар Мали одговара на питања грађана о паушалном опорезивању

Фото: Танјуг

Једно од питања упућених министру финансија било је "Од чега зависи колики ће порез бити? Да ли је то фиксно, или зависи на основу посла?"

Одговор је следећи:

Предузетници паушалци плаћају порез на доходак и доприносе за обавезно социјално осигурање по стопама прописаним Законом о порезу на доходак и Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање. Паушално утврђен приход представља основицу за обрачун

обавеза за порез на доходак грађана и доприноса за обавезно социјално осигурање. Висина паушално утврђеног прихода се израчунава у складу са чланом 41 Закона о порезу на доходак грађана. Полазну основу за утврђивање висине паушалног прихода представља претежна делатност коју предузетник обавља, с тим да се ова полазна основа даље коригује применом следећих елемената: регистровано седиште обвезника, временски период који је протекао од регистрације обвезника, старост обвезника и његова радна способност, као и остале околности које утичу на остваривање добити.

Примена наведених критеријума за утврђивање висине паушалног прихода ближе је уређена Уредбом о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање обвезника пореза на приходе од самосталне делатности. Оно што је посебно важно да порески обвезник на основу наведених критеријума може унапред тачно израчунати своје обвезе по основу пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање, с обзиром на то да њихова примена не дозвољава никакву процену од стране пореског инспектора. Управо због тог разлога доношење решења о висини обавезе по основу пореза на доходак и доприноса за обавезно социјално осигурање за обвезнике који се опорезују на паушално утврђен приход је у потпуности дигитализовано. У наставку је линк на коме се налази калкулатор помоћу кога можете израчунати процењени износ месечног паушалног пореза и доприноса: EPOREZI.PURS.GOV.RS

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)