СИНИША МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Они који су довели Србију до банкрота и пропасти не могу да прихвате добре резултате

Novosti online

07. 12. 2021. у 17:18

МИНИСТАР финансија Синиша Мали одговорио је на критике Душана Никезића и истакао да Србија има исправну економску политику.

СИНИША МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Они који су довели Србију до банкрота и пропасти не могу да прихвате добре резултате

Фото: Танјуг

Саопштење Синише Малог преносимо у целости:

Они који су довели Србију до банкрота и пропасти, као што је упосленик Драгана Ђиласа Душан Никезић, не могу да прихвате добре резултате које постижемо упркос пандемији корона вируса, па се баве лажима и извртањем стварности. Њима, који су за два хектара земље добили 717 хиљада евра од омраженог Рио Тинта против кога сада протестују, могу да поручим да је добро што расте цена земље и што праве профит. Таман то могу да додају на оних 619 милиона евра које су украли од грађана Србије.

Осим тога, имам и неколико важних резултата, који потврђују исправност наше економске политике:

- У периоду јануар – новембар приходи буџета су већи за 7,3 милијарди динара у односу на план. Већина приходних категорија бележи бољу наплату од очекивања. Порески приходи су премашили план за 1,8 милијарди динара, при чему је наплата  ПДВ премашила очекивања за 0,9 милијарди динара, а пореза на доходак за 0,7 милијарди динара. Дакле, привреда добро функционише.

- Када је реч о осталим резултатима, ми ћемо ову годину завршити са стопом раста од минимум седам одсто, што је тренутна процена Министарства финансија. Такође, у 2022. години очекујемо стопу привредног раста од 4,5%.

Раст БДП у трећем кварталу ове године, у односу на исти период претходне године, износио је 7,7%, док у четвртом кварталу очекујемо привредни раст од 5,5% БДП.

Кумулативно, за време пандемије и кризе која је њоме изазвана, Србија ће у ове две године остварити најбољи резултат у Европи. БДП је у њихово време био нешто већи од 30 милијарди евра, а на крају ове године ће бити 52,4 милијарде евра.

- Када је реч о јавном дугу, јавни дуг опште државе ће на крају године 2022. године бити до 56,5% (централни ниво 55,5%), а на крају ове године 58,2% (централни ниво 57,3%). То јасно показује да је наш јавни дуг под контролом и да имамо сјајан резултат, посебно ако се има у виду пандемија и да су многе земље прешле 80, 90, па и 100 одсто удела јавног дуга у БДП-у. 

- Закључно са октобром месецом ове године, привукли смо више од три милијарде 141 милион евра страних директних инвестиција. Убедљиво највише у региону, верујем да ће то бити више од 60 процената укупних СДИ за Западни Балкан.

- Индустријска производња у Републици Србији у октобру 2021. већа је за 0,9% у односу на октобар 2020. године, а у односу на просек 2020. године већа је за 13,6%. Индустријска производња у периоду јануар – октобар 2021. године, у поређењу са истим периодом 2020. године, већа је за 6,5%.

- Такође, укупна спољнотрговинска робна размена Србије у периоду јануар-октобар износила је 40,59 милијарди евра, што је раст од 25 одсто у односу на исти период 2020. године.

У првих десет месеци, извезено је робе у укупној вредности од 17,6 милијарди евра, што је повећање у односу на исти период прошле године од 27%. У периоду јануар–октобар ове године, увоз робе износио је 22,9 милијарди евра, што је раст од 23,5% у односу на исти период претходне године.

- Такође, просечна нето зарада у периоду јануар–септембар 2021. године, порасла је, у односу на исти период прошле године, за 8,8% номинално и 5,6% реално. Просечна плате је у ваше време износила 329 евра, а до краја ове године ће износити 615 евра.

- У трећем кварталу стопа незапослености износи 10,5%. Незапосленост је у ваше време била преко 25%.

- Буџет за 2022. годину предвиђа даље побољшање животног стандарда и рекордна издвајања за капиталне инвестиције у износу од 485,8 милијарди динара, односно 7,3% БДП. Удео капиталних расхода 2010. године, у ваше време, износио је свега 3,2 одсто, док је тај проценат следеће, 2011. године био 3,1 одсто. 

- Предвиђено је и повећање пензија по швајцарској формули од 5,5% од 1. јануара. У 2022. години је предвиђено повећање плата од 8% запосленима у здравственим установама, Министарству одбране, запосленима на пословима здравствене заштите и неговатељицама у установама социјалне заштите, лекарима у заводима за извршење кривичних санкција и здравственим радницима у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије.

- За остале буџетске кориснике и кориснике организација за обавезно социјално осигурање, предвиђено је повећање плата од 7%.

- Предвиђено је и повећање минималне зараде за 9,4%, чиме ће она по први пут прећи 35.000 динара (35.012 динара). Минимална зарада је у ваше време износила око 15.000 динара.

- У Србији ће се до краја године градити десет ауто-путева и брзих саобраћајница. Такође, саградили смо три ковид болнице, градимо фабрику вакцина, потпуно смо реконструисали Клинички центар у Београду, отворили смо Клинички центар у Нишу. За разлику од вас, који сте само крали и нисте оставили ниједан ауто-пут или болницу грађанима Србије, ми данас градимо.

- Србија данас на рачуну има 299 милијарде динара, а подсетићу вас да је у ваше време, 2012. године, имала 8,5 милијарди динара, што је било далеко мање од издвајања која су била потребна само за пензије.

- Подсетићу Ђиласа и његовог упосленика и да је инфлација у њихово време била двоцифрена, чак 11 одсто, а да се курс евра попео са 81 на чак 113,13 динара, колико је износио 2012. године.

Мислим да бројке довољно говоре о њиховој деструктивној економској политици, и нашој која је довела Србију међу најуспешније земље у Европи. Грађани знају да препознају рад и резултате. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)