МИНИСТАР МАЛИ: Демографија постала тема број 1, наредних дана биће представљен комплетан пакет мера

Танјуг

07. 12. 2021. у 10:03

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да је питање демографије у Србији постало тема број 1 и поновио да ће од 1. јануара 2022. године за свако прворођено дете држава исплатити по 300.000 динара.

МИНИСТАР МАЛИ: Демографија постала тема број 1, наредних дана биће представљен комплетан пакет мера

Фото: Танјуг

Мали је за РТС рекао да ће наредних дана бити представљен комплетан пакет мера за друго, треће дете, као и модел помоћи за кредите за стан.

- Све што радимо ништа не вреди ако не буде више деце у нашој земљи, зато су ове мере приоритет приоритета. Наредних дана излазимо са комплетним сетом мера од наредне године - рекао је Мали.

 

"Потпуно смо ликвидни и стабилни, без додатног задуживања"

Министар Мали изјавио је да држава није предвидела ниједан додатни динар задуживања на међународном тржишту капитала, додајући да је у понедељак на крају дана, пре исплате 20 евра, било 298 милијарди динара на рачуну и да је наша економија потпуно ликвидна и стабилна.

Мали је навео и да ће Србија, кумулативно за претходну и ову годину, имати највећу стопу раста у Европи.

- Ове године биће раст 7,3 одсто, прошле године био је -0,9. Побеђујемо у економији у време највеће економске кризе икада - истиче Мали, додајући да Србија убрзано, брже од очекиваног, долази и приближава се стандарду развијених земаља.

Истиче да просечна плата расте из године у годину, да је у буџету за следећу годину планирано повећање пензија 5,5 одсто по швајцарском моделу, као и повећање плата у јавном сектору.

Мали додаје да расте и минимална зарада, за 9,4 одсто, и иде на више од 35.000 динара.

Додаје да ће ове године удео јавног дуга у БДП-у бити 58,2 одсто, а да ће следеће године бити 55,5 одсто.

- Нисмо предвидели ни један једини додатни динар задуживања на међународном тржишту капитала. Јуче на крају дана, пре исплате 20 евра - 13,6 милијарди ће коштати то, имали смо 298 милијарди динара на рачуну, преко 2,5 милијарде евра, потпуно смо ликвидни и стабилни - истиче министар.

Указује да је стопа незапослености 10,5 одсто што, каже, говори о томе да су предузете мере добре.

На критике да се новац исплаћује јер су избори наредне године, Мали одговара питањем: "Ако је то тачно, зашто се дешавало током ове и прошле године?".

- Не радимо због избора неке ствари које су важне за грађане. Годинама уназад спроводимо економску политику која за циљ има раст привреде и раст стандарда. Економија ни на који начин код нас не дефинише политику. Спроведене мере су како бисмо умањили негативне последице ковида-19. Ми из ове кризе излазимо са много мањим последицама од развијених земаља - наводи Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)